Magyar gazdaság

Összeomlás szélén a német egészségbiztosítók rendszere

Nem alakult ki korrektebb verseny a német betegbiztosító intézetek között. Csaknem minden második német betegbiztosító intézetet ugyanis a csőd veszélye fenyegeti - írja a Spiegel Online.

Jelentősen nőtt számos betegbiztosítónál a fizetésképtelenség kockázata. Ennek az oka, hogy a 2009 óta érvényes cégek közötti jövedelemmegosztás jelentős gyengeségeket takar. Erre a megállapításra jut az a tudományos tanácsadó testület, amelyet a Spiegel jelentése szerint négy hónap óta nem hoznak nyilvánosságra.

A kilencvenes évek óta gyakorolt jövedelemmegosztás számos betegbiztosító esetében nem fedezi a kiadásokat. Az egyes cégeknél a fedezeti kvóták közti rés 90,6 százaléktól 124,8 százalékig terjed. Ez pedig azt jelenti, hogy vannak olyan betegbiztosítók, amelyek kereken egynegyeddel többet kapnak az egészségügyi alapból utalások formájában, mint amennyire szükségük van. Mások viszont ezért veszteségesek, mert a biztosított betegeik után túl kevés pénzt kapnak.

A betegbiztosítóknál 2009 óta van érvényben az egységes hozzájárulás, amelyet minden cégnek be kell fizetnie az állami egészségügyi alapnak. Innen a kezelt betegség, valamint a páciensek kora és neme alapján kapnak térítést a cégek, a jövedelem megosztása betegségalapú. A rendszer célja az, hogy kiküszöbölje a biztosítottak közötti jövedelmi különbségeket és az ebből adódó biztosítói hátrányokat, de ez a Spiegel cikke szerint nyilvánvalóan nem működik. Mostanra viszont a betegbiztosítók mintegy fele csődveszélyben van, mert kiadásaikat nem fedezik a szövetségi biztosítási alapból érkező források.

Csődveszély egészségbiztosító biztosítás
Kapcsolódó cikkek