Magyar gazdaság

Az euró létrejötte óta nem látott munkanélküliségi csúcs

Az eurózóna munkanélküliségi rátája a közös valuta létrehozása óta nem látott magasságot ért el decemberben.

Az Eurostat közlése szerint decemberben 10,7 százalékos munkanélküliséget mértek az eurózónában, ez 1998 júniusa, az euró bevezetését megelőző időszak óta nem látott magas szint. Martin van Vliet, az ING elemzője a Reutersnek nyilatkozva aggasztónak nevezte a helyzetet, főleg, mert a ráta további emelkedésére számítanak a szakértők. A 20 százalékos görög és 23 százalékos spanyol állástalansági szint van Vliet szerint idővel politikai instabilitáshoz vezethet.

Decemberben az előző hónaphoz képest 20 ezer többen, 16,5 millióan kerestek állást, az arány 2011 folyamán állandóan nőtt. A tegnap uniós csúcson elhangzottak szerint Brüsszel 82 ezer milliárd eurónyi forrást koncentrál a munkahelyteremtésre a 2007-2013 közötti uniós költségvetés fennmaradó forrásaiból.

A legalacsonyabb munkanélküliségi rátát Ausztriában mérték, itt 4,1 százalék volt állástalan decemberben, amelyet Hollandia követ 4,9 százalékkal. Eközben Németországban januárban az újraegyesítés óta nem látott alacsony szintű, 6,7 százalékos munkanélküliségi szintet mértek.

munkanélküliség Eurostat állástalan eurózóna
Kapcsolódó cikkek