Magyar gazdaság

A kohéziós pénz zárolásának visszavonását ajánlja Brüsszel

A jövő évi kohéziós források egy részének zárolásáról hozott uniós pénzügyminiszteri döntés visszavonására tett ma javaslatot az Európai Bizottság.

A mintegy 150 milliárd forintos forrás zárolásának megszűntetéséről a pénzügyminiszterek tanács (Ecofin) június 22-i ülésén dönthet. A brüsszeli testület javaslatát a ma megjelentett úgynevezett specifikus országjelentésben adta ki. A bizottság az összes EU-tagállamról adott ki ilyen jelentést, amelyben az általuk április végéig benyújtott középtávú költségvetési tervet, más néven konvergenciaprogramot (az eurózóna-országok esetében stabilitási programot), illetve a versenyképességi célkitűzéseket tartalmazó nemzeti reformprogramot értékelte. Magyarország a Széll Kármán-terv 2.0 nevű programban egyesítette a két dokumentumot.

A kohéziós támogatások zárolására – amit a márciusi Ecofin-ülés döntött el – a hazánk ellen 2004 óta tartó túlzottdeficit-eljárás keretében még februárban tett javaslatot az Európai Bizottság. A testület – illetve az ajánlást elfogadó Ecofin – ezzel kívánta szankcionálni azt, hogy hazánk nem tett eleget a költségvetési hiány fenntartható módon történő csökkentésére.

Akkor Brüsszel úgy látta, hogy tavalyhoz hasonlóan idén is csak egyszeri tételek miatt, vagyis nem fenntartható módon teljesülhet a három százaléka alatti hiányra vonatkozó uniós hiányelőírás. A jövő évre vonatkozóan pedig akkor azt mondta a testület, hogy még formai szempontból sem tudjuk teljesíteni az előírást.

Ezzel szemben a mai jelentésében a bizottság azt közölte, hogy a magyar államháztartási hiány fenntartható módon az EU által előírt, a GDP három százalékos küszöbe alatt marad idén és jövőre is. A brüsszeli lépés annyiban nem számít meglepetésnek, hogy a bizottság három hete kiadott gazdasági előrejelzésében is már ezt közölte.

kohéziós pénz túlzott deficit uniós
Kapcsolódó cikkek