Magyar gazdaság

Bundestag: mehet a spanyol bankmentés

A német törvényhozás alsóháza (Bundestag) csütörtökön nagy többséggel megszavazta a kormány előterjesztését a 100 milliárd eurós spanyol bankmentő programban való német részvételről.

A 620 fős Bundestag rendkívüli ülésén 583 képviselő vett részt, az előterjesztést 473 igen szavazattal, 97 nem és 11 tartózkodás mellett fogadták el. Az úgynevezett kancellári többség nem jött össze, vagyis a Merkel-kormány válságkezelő politikáját ellenző kormánypárti képviselők ellenállása miatt a kormányoldalon nem sikerült egyöntetű támogatást szervezni a javaslathoz. A konzervatív-liberális koalíció így csak az ellenzék segítségével tudta keresztülvinni a törvényhozáson, hogy Németország vegyen részt a spanyol bankrendszer stabilitásának helyreállítását célzó programban.

A szavazást megelőző vitában Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter hangsúlyozta: a pénzügyi piacok kételkednek abban, hogy Spanyolország egyedül meg tudja oldani a bankrendszer problémáit. Ez a bizalomhiány „súlyos fertőzéshez vezethet” az egész eurózónában, a társállamoknak ezért feltétlenül Spanyolország segítségére kell sietni.

Frank-Walter Steinmeier, a legnagyobb ellenzéki erő, a szociáldemokrata párt (SPD) frakcióvezetője kiemelte: az SPD hozzájárul Spanyolország támogatásához, de a kormány politikáját elutasítja. „Az emberek tudni akarják, hogy hány mentőcsomagra lesz még szükség”, de Angela Merkel és kormánya egyenes válaszok helyett elbizonytalanítja a lakosságot, és már a koalíciós pártok soraiban is elvesztette a többség támogatását. A koalíció csak azért van hatalmon, mert az SPD és a Zöldek „pártpolitikai taktikázás helyett” a német munkahelyek megőrzése érdekében hozzájárulnak a válságkezelő intézkedésekhez, amelyeket Merkel saját erőből már nem tudna elfogadtatni a törvényhozással - mondta.

A Bundestag előtt a tartományokat képviselő felsőház (Bundesrat) is megadta a felhatalmazást a részvételre a spanyol bankmentő programban, amelynek részleteit a tervek szerint az euróövezeti pénzügyminiszteri tanács (Eurócsoport) pénteki ülésén véglegesítik.

A támogatást kezdetben az ideiglenes euróövezeti válságkezelő rendszer (EFSF) keretében nyújtják Spanyolországnak, az állandó válságkezelő mechanizmus (ESM) beindulása után pedig az új rendszerben folytatják a programot. A 100 milliárd euró a kötvénykibocsátás révén összeálló hitelkeret felső határa. Szakértők szerint nem várható, hogy Madrid a teljes összeget lehívja. Németország a kötvények 29 százalékára vállal garanciát, ez a legnagyobb részarány a tagállamok között.

 

 

 

Bundestag ESM SPD schauble bankmentés Spanyolország Merkel zöldek
Kapcsolódó cikkek