Magyar gazdaság

Oszkó: nehéz lenne nem időhúzásnak nevezni, amit a kormány csinál

Nehéz és hosszú tárgyalásokra számít a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az Európai Unióval (EU) Oszkó Péter, aki szerint a Magyarországgal kötendő megállapodás "láthatóan nem elővigyázatossági, hanem készenléti jellegű" hitelről szól majd.

A volt pénzügyminiszter a Haza és Haladás Közpolitikai Alapítvány csütörtöki budapesti rendezvényén beszélt erről. Oszkó Péter úgy fogalmazott: "a kormány próbál úgy tenni, mintha ők egy elővigyázatossági csomagot szeretnének, ami azt finanszírozná, hogy ne kelljen fordulatot csinálni". Hozzátette: "ennek alapján úgy látszik, hogy meglehetősen távol vannak az álláspontok egymástól".

Az alapítvány felügyelőbizottságának elnöke hangsúlyozta: ha a tárgyalások során a makropályában nincs egyetértés, akkor egy olyan intézkedéscsomagban kell megállapodni, amely eleget tesz a nemzetközi szervezetek által megfogalmazott kiigazítási igénynek.

Oszkó Péter szerint "nehéz lenne nem időhúzásnak nevezni, amit a kormány csinál, mert azért nyolc hónapja jelentették be, hogy megállapodást akarunk kötni". Hozzátette: az IMF-fel addig lehet tárgyalni, "amíg a piacok elhiszik, hogy komoly tárgyalások folynak, és ennek egy megállapodás lehet a vége".

IMF tárgyalás Oszkó
Kapcsolódó cikkek