Magyar gazdaság

Ukrajna: nem a gáz ára riasztó, hanem a világpiaci helyzet

Az ukrán gazdaság számára nem önmagában a földgáz ára riasztó, hanem a jelenlegi világpiaci helyzet – mondta Mihail Goncsar, a kijevi Nomosz elemzőközpont igazgatója pénteken, kommentálva a Krím-félszigeti Jaltában tartott orosz-ukrán csúcstalálkozó fejleményeit.

A csütörtökön és pénteken folytatott megbeszéléseken a felek nem tudtak megállapodni az Ukrajnába irányuló orosz gázszállítások Kijev által szorgalmazott új feltételeiről.

Mihail Goncsar emlékeztetett arra, hogy 2008-ban, a világgazdasági válság első hullámakor a kohászati piac pangása akkora csapást mért az ukrán gazdaságra, aminek következtében a 15 százalékkal esett vissza az előző évihez képest. Szerinte Oroszország nem lesz hajlandó csökkenteni a gáz árát Ukrajnának, hanem arra vár, hogy az ukrán gazdaság számára kedvezőtlenül alakuljanak a világpiaci viszonyok.

„A gázár részaránya a kohászati termékek árában 7-8 százalék. Normális körülmények között ennek a 7-8 százaléknak még a földgáz magas ára esetén sincsenek katasztrofális következményei, ám ha csökken a kereslet a kohászati termékek piacán, akkor ez a hatás már érezhető. Oroszország egyszerűen arra vár, mikor éri el Ukrajnát a válság második hulláma, mert akkor olyan ajánlatokat tehet, amiket Ukrajna nem utasíthat el” – fejtette ki a szakértő.

Goncsar szerint Oroszország az ukrán gazdaság hanyatlására játszik, ezért nem akarja megnyitni piacát az ukrán termékek előtt. Példaként hozta, hogy Oroszország a gázvezetékeinek építéséhez minimális mennyiségű ukrán berendezést vásárol, inkább veszi Németországtól vagy Japántól, még akkor is, ha Ukrajna jobb minőségű árut kínál.

Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön Jaltában nem válaszolt arra az újságírói kérdésre, hogy Moszkva milyen feltételekkel lenne hajlandó csökkenteni az Ukrajnának szállított gáz árát. A Reuters felidézte, a kívánt árcsökkentés fejében Moszkva vagy ahhoz ragaszkodna, hogy Ukrajna a Gazprom kezébe adja az orosz gázt Európába szállító vezetékeit, vagy ahhoz, hogy csatlakozzon az Oroszország vezette, szovjet utódállamokat tömörítő vámunióhoz. Kijev azonban stratégiai vagyonnak tekinti gázvezetékeit, a vámunióba belépéstől pedig egyelőre ódzkodik.

ukrán-orosz gázvita Mihail Goncsar
Kapcsolódó cikkek