Magyar gazdaság

Aki "bilincsben tartja" az EKB vezérét

Miközben Mario Draghi, az Európai Központi Bank (EKB) elnöke nyilvánvalóan az általa vezetett bank és az ESM mentőalap együttes fellépésével akarja megfékezni az adósságválságot, a Bundesbank elnöke keményen ellenáll a lépéseknek, amelyekkel szerinte áthágná illetékességi körét az EKB. A központi bank változatlanul hagyta az irányadó, 0,75 százalékos kamatot mai ülésén.

Az Európai Központi Bank nem változtatott mai ülésén a 0,75 százalékos irányadó kamatszinten, összhangban az elemzői várakozásokkal. A jegybank a múlt hónapban csökkentette 25 bázisponttal a kamatot, így került történelmi mélypontra a ráta. Akkor az eurózóna adósságválságának mélyülése és a reálgazdasági folyamatok meredek romlása indokolta a vágást.

Mario Draghi sajtótájékoztatóján beszélt arról, hogy nem szokványos monetáris politikai intézkedések bevezetése is szóba került a kamatdöntő ülésen. Az EKB elnöke azt mondta, hogy további kamatvágás lehetősége is az asztalra került.

A az euróövezetben továbbra is gyenge – derül ki az EKB közleményéből. Kiemelik, hogy a Kormányzótanács foglalkozott az euróövezeti országok kötvénypiacain kialakult feszültségek megoldásának lehetőségeiről.

A gazdasági növekedés az euróövezetben továbbra is gyenge – derül ki az EKB közleményéből. Kiemelik, hogy a Kormányzótanács foglalkozott az euróövezeti országok kötvénypiacain kialakult feszültségek megoldásának lehetőségeiről.

Hangsúlyozzák, hogy az euró egy visszafordíthatatlan folyamat eredménye, és kitérnek arra is, hogy egyes országok kötvénypiacain kialakult magas hozamok gátolják a monetáris politika transzmissziós mechanizmusát.

A következő hetekben az meghatározzák azokat a nem szokványos monetáris politikai intézkedéseket, amiket az adósságválság kezelésének érdekében vethetnek be, a transzmisszió javítására.

Óriási ellentétek az EKB-ban

A jegybank függetlensége feltételezi, hogy tisztelje a saját megbízatását és azt ne lépje túl, az inflációval szembeni fellépés érdekében - hangoztatta Jens Weidmann, a Bundesbank elnöke. "Mi vagyunk az eurórendszeren belül a legnagyobb és legfontosabb jegybank" – fejtegette Weidmann, kiemelve, hogy az Európai Központi Bank befolyása korlátozott. A politika túlbecsüli az EKB szerepét, azt képzelve, hogy a bankot nem csupán az árstabilitás biztosítására, hanem a növekedés támogatására, a csökkentésére vagy a bankrendszer stabilizálására is fel lehet használni – olvasható a német jegybank friss nyilatkozatában, amelyet a Financial Times Deutschland idéz. "Mi vagyunk a legnagyobb és legerősebb jegybank az eurózónában, ezért jóval nagyobb a beleszólásunk a közösség jövőjébe, mint sok más nemzeti banknak" – közölte Weidmann.

Mario Draghi, az EKB elnöke az adósságválságnak kettős stratégiával akar gátat vetni. A terv, amelyet Draghi várhatólag csütörtökön terjeszt be, a Süddeutsche Zeitung információi szerint az általa vezetett bank és az ESM mentőalap együttes fellépését irányozza elő. Az FTD úgy tudja, hogy az EKB igazgatótanácsában a többség pártolja, hogy a szervezet ismét megkezdje a spanyol és olasz államkötvények felvásárlását a kormányokkal együttműködésben. Az EKB elnöke a múlt héten állította, hogy mindent megtesznek az euró megmentéséért, de valószínű, hogy a mai ülésen még nem születik döntés a következő lépésekről. Az FTD ugyanakkor úgy tudja, hogy a tervek szerint az állandó uniós mentőalapon, az ESM-en keresztül vásárolnák a bajba jutott államok kötvényeit – erre utal Jyrki Katainen finn miniszterelnök nyilatkozata, aki szerint a mechanizmus részleteit szeptemberben hozzák nyilvánosságra.

Saxo Bank: Jobb lenne, ha semmit sem tennének

A politikai döntésre készülő Fed és EKB politikai döntéshozói nyilván „tenni” akarnak valamit, vagy a kivárás helyett legalább a „tettrekészséget” akarják kommunikálni, ami Jakobsen szerint helyes, mert minél kevesebb a makro hatás, annál jobban járunk - véli Steen Jakobsen, a Saxo Bank vezető közgazdásza. Szerinte a mennyiségi monetáris könnyítés (QE), az LTRO és egyéb néven futott körök más-más formában ugyanazt testesítik meg, azaz az utolsó mentsvárat, mivelhogy a kamatok már régen a nulla felé tendálnak, sőt egyes esetekben már negatívba is fordultak, ami aztán végképp kockázati anorexiát okoz.

A Bundesbank viszont továbbra sem támogatja az elképzelést, mert az szerinte nem ösztönzi az országokat a reformok beindítására. A The Guardian megfogalmazása szerint a Bundesbank elnökéne kezében van Mario Draghi bilincsének kulcsa. A brit lap megfogalmazása szerint a 44 éves Weidmann-nak kell meghonosítania az EKB-ban azt a szigorú pénzpolitikát, amely a Bundesbankot jellemezte, még akkor is, ha ezzel magára haragítja volt főnökét, Angela Merkelt.

A korábban a kancellár gazdasági tanácsadójaként dolgozó Weidmann egyébként már a harmadik német top-közgazdász, aki az EKB túl laza politikája miatt kerül összetűzésbe Brüsszellel. Axel Weber, a Bundesbank előző elnöke, akit Merkel Draghi székében akart látni tavaly novemberben, lemondott, miután az EKB Jean-Claude Trichet vezetése alatt megkezdte a görög állampapírok felvásárlását. Jürgen Stark, az EKB korábbi vezető közgazdásza szintén elvi okokból mondott le. Az egyik legnagyobb héjának számító közgazdász úgy látja, az EKB kötvényvásárlása valójában az EU-tagállamok finanszírozása, amit tilt az unió alapszerződése.

Weidmann egyébként szokatlanul őszintén nyilatkozik az EU vezetését jellemző francia-német ellentétekről. A jegybankár úgy látja, az EU alapítása óta ütközik egymással a két igen eltérő nézőpont. Németországban a két legerősebb intézmény a Bundesbank és az Alkotmánybíróság, mindkét szervezet erős féket jelent Merkel eurómentési terveinek. Mario Draghi szinte biztosan nem hajthatja végre legújabb mentőakcióját "az ifjú héja" támogatása nélkül.

Mi jöhet akkor még? A jegybanki betéti ráta negatívba vágása durva lépés lenne, ráadásul elküldené az euró/dollárt paritás felé. Ezek után opciónak már csak a kamatvágás marad, amire egy hónappal ezelőtt is "csupán" 100 pontot mentek az indexek és utána elég hamar elfogyott a lendületük. Esnek az indexek és az euró is A piacok nem fogadták kitörő örömmel Draghi szavait, hiszen több elemző azt gondolta, hogy az elnök már ma konkrét intézkedéseket jelent be a kötvénypiacok stabilizálására és az euróövezeti adósságválság megfékezésére. Az európai vezető tőzsdeindexek negatív tartományba kerültek, és az amerikai határidős piacok is esni kezdtek. Az euró 1,24-es szint közeléből 1,22 körüli szintre esett a dollárral szemben. Igaz, Draghi beszéde előtt 1,23 feletti kurzusról került 1,24-es árfolyamra a közös európai deviza. -->

Draghi ESM EKB Weidmann eurózóna jegybank
Kapcsolódó cikkek