A szervezet ennek érdekében a héten ötnapos workshop-sorozatot tart, ahol nemzetközileg elismert amerikai szakértők ismertetik a módszer előnyeit. A főként gyakorlati tanácsokból álló metódus lényege, hogy egy adott beruházás a funkcionális értékeit maximálisan megtartva vagy akár javítva a lehető legkevesebb forrás felhasználásával valósuljon meg. Az amerikai tapasztalatok szerint az értékelemzők szolgáltatásának igénybevételével átlagosan 10 százalékkal csökken egy adott projekt teljes költsége. Ebből adódóan az USA-ban az egymillió dollár feletti értékű állami beruházásoknál jogszabály írja elő az értékelemzés használatát.

„Hazánkban néhány esetben már alkalmazzák a módszert, például közúti kereszteződés kialakításánál, miszerint jelzőlámpás vagy körforgalom csomópontot hozzanak létre” – nyilatkozta a Világgazdaságnak Csepreghy Nándor. Az NFÜ kommunikációs vezetője elmondta: ezeknél a beruházásoknál azt kell mérlegelni, hogy az egyszeri beruházási költségek a jelzőlámpa esetében jóval kisebbek, azonban a körforgalom kiépítése nagyobb gazdasági haszonnal jár, ha figyelembe vesszük az autósok kisebb várakozási idejét, illetve az alacsonyabb üzemeltetési költséget, nem is beszélve arról, hogy ez jóval biztonságosabb.

Csepreghy Nándor szerint a minél hatékonyabb forrásfelhasználás érdekében az uniós finanszírozású projektnél lehetne alkalmazni a módszert. „Az NFÜ jelenleg csak ismerteti a metódus előnyeit, így az, hogy a módszert kötelezővé teszik-e a hazai uniós pályázati intézményrendszerben az EU következő, 2014-2020-as költségvetési időszakában, majd később dől el” – emelte ki.

„Sok éves amerikai adatok szerint átlagban százszorosan térül meg az értékelemzőknek fizetett díj a projekt költségvetésében” – mondta el lapunknak Géza Kmetty, magyar származású amerikai értékelemző. Az NFÜ konferenciáján előadó szakértő, aki tagja a Magyar Értékelemzők Társaságának is elmondta: hazánkban több tucatnyi értékelemzési szakértő tevékenykedik, azonban közülük csak 10-15 tud megélni a megbízásokból, miután Magyarországon még nem terjedt el eléggé az értékelemzés használata a beruházásoknál.