Magyar gazdaság

Stabilan finanszírozzuk magunkat a bóvliban

„A piac nagyrészt azt gondolja, hogy most pénteken még nem minősíti fel Magyarországot a Moody’s. Erre nyáron vagy az év második felében kerülhet sor” – vélekedett Bebesy Dániel, a Budapest Alapkezelő portfóliómenedzsere, aki szerint a piac 20-30 százalékos esélyt ad arra, hogy pénteken kiemelje az országot a bóvliból a Moody’s Investors Service. Szerinte ha megtörténik a felminősítés, akkor az rövid távon erősítheti a devizás kötvényeket, de nagy mozgás nem lesz a piacon.

A három nagy hitelminősítő 2011 végén, illetve 2012 elején vette ki Magyarországot a befektetésre ajánlott kategóriából, főként azért, mert kiszámíthatatlannak látták a gazdaságpolitikát, és romlottak a makrogazdasági mutatók. Utóbbi területen egyértelmű javulás figyelhető meg, ám az üzleti környezettel továbbra is gondjuk van a cégeknek, ami eddig megakadályozta a felminősítést.

„Már két kategóriával feljebb kellene lennie Magyarország adósbesorolásának” – mondta a Világgazdaságnak Suppan Gergely, a TakarékBank vezető közgazdásza, hozzátéve: ennek ellenére csak egyharmados esély van arra, hogy a Moody’s pénteken jobb minősítést ad a mostani Ba1-nél. „Mindig találnak kifogást, pedig minden a felminősítés mellett szól” – emelte ki.

Suppan szerint három év alatt 70 százalék alá süllyed Magyarország GDP-arányos államadóssága (tavaly 75,5 százalék volt), és a devizaadósság aránya már most is mérséklődik. „Kényelmesen tudjuk finanszírozni az adósságot hazai forrásból, amiben szerepe van a Magyar Nemzeti Bank önfinanszírozási programjának is, amely állampapírok vásárlására készteti a bankokat” – emelte ki a szakértő.

Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető közgazdásza viszont arra hívta fel a figyelmet, hogy nem csak a makroszámok fontosak, hiszen a „soft” tényezőkön is sok múlik. „A magyar kormánynak és a politikájának a megítélésétől függ, hogy mikor kerülünk ki a bóvliból” – mondta Török. Akár az Európai Unióval való együttműködésünket is vizsgálhatják a hitelminősítők – emelte ki –, ami most nem zökkenőmentes. A szakértő kicsit kevesebb, mint ötvenszázalékos esélyt ad arra, hogy a héten felminősítsenek. Fontos tényező a cégeknél a „good governance”, vagyis az, hogy a kormány megteremti-e a növekedés feltételeit. Török szerint mondhatja a Moody’s, hogy középtávon a magyar gazdaság növekedési képessége vissza fog esni a kormányzati politika miatt, de nagyon sok a bizonytalan tényező, és nagy a tévedés lehetősége.

Suppan viszont azt mondja, három éven belül A-val kezdődő hitelbesorolást kellene adniuk, mert az ország nettó hitelezővé válhat. Olyan országok számítanak nettó hitelezőnek, mint Csehország, Németország vagy Dánia. (Az „A” osztály négy kategóriával van feljebb a jelenlegi besorolásnál.) Suppan szerint ezt nem fogják meglépni a hitelminősítők, az azonban lehet, hogy még idén kikerülünk a bóvliból. A Fitch májusban Suppan szerint meglépi ezt, arra pedig 90 százalékos esélyt ad, hogy a Moody’s júliusban már a felminősítés mellett dönt. Ezzel egyetértett Török Zoltán is, aki szerint a Standard & Poor’s március 18-án esedékes felülvizsgálatánál még nagyon kicsi a felminősítés valószínűsége.

„Öt éve azért reszkettünk, hogy a külföldiek megvegyék a magyar állampapírokat, most viszont olyan stabil az finanszírozása, mint még soha” – vélekedett Suppan Gergely.

szakértők felminősítés Moody’s
Kapcsolódó cikkek