BUX 42,534.44
+1.50%
BUMIX 3,968.56
+0.20%
CETOP20 1,960.74
0.00%
OTP 10,745
+1.56%
KPACK 3,100
0.00%
0.00%
0.00%
-0.56%
0.00%
ZWACK 17,450
-0.29%
0.00%
ANY 1,650
+0.61%
RABA 1,165
0.00%
+3.56%
-0.85%
-1.23%
+0.46%
-1.66%
+7.06%
-0.24%
0.00%
+3.12%
OTT1 149.2
0.00%
+2.03%
MOL 2,862
+0.99%
0.00%
ALTEO 2,420
+1.26%
0.00%
+2.82%
EHEP 1,600
-2.74%
-1.41%
+0.25%
MKB 1,972
0.00%
0.00%
+2.46%
0.00%
0.00%
SunDell 42,000
0.00%
+3.81%
0.00%
+4.21%
0.00%
+0.31%
+5.36%
GOPD 9,020
0.00%
OXOTH 3,700
0.00%
0.00%
NAP 1,230
+0.33%
+22.22%
+0.48%
Forrás
RND Solutions
Magyar gazdaság

Végre a látássérültek is kirakhatják a Rubik-kockát

A Rubik-kockát akadálymentesíti vakok számára a SCI-ndikátor nyertese, a tudománykommunikációs versenyen fiatal magyar kutatókat díjaztak.

Muhi Kristóf mérnök-informatikus a Rubik-kocka kapcsán komoly hiányosságra figyelt fel. A vakok és gyengénlátók részére készült dombornyomott Rubik-kockához készített képfeldolgozással működő mobil applikációt, amely a kirakáshoz vezető utat teszi elsajátíthatóvá hangos instrukciók segítségével. Az élményt és a játékot a gyengén látó vagy vak emberek számára akadálymentesíteni nem csak jó ügy, de fontos tudományos feladat is. Erről győzte meg a szakember tegnap este a zsűrit, a jelenleg teszt fázisban működő applikáció nyilvános bemutatójával, és nyerte meg a 2017-es SCI-ndikátor fődíját.

[caption id="" align="aligncenter" width="600"]Muhi Kristóf és a dombornyomott Rubik-kocka - Kép: SCI-ndikátor Muhi Kristóf és a dombornyomott Rubik-kocka - Kép: SCI-ndikátor[/caption]

Kristóf egy abból a 12 fiatal kutatóból, akik vállalták, hogy az egyetemi képzésből hiányzó készségekre tesznek szert, és megtanulnak közérthetően és szórakoztatóan beszélni tudományos területükről - úgy hogy azt más szakmák vagy laikus is megértse. A SCI-ndikátor döntőjébe jutott fiatalok március 30-án az Állatkert Csillagterében mutatták be, hogy mire jutottak az elmúlt hetekben filmes- és kommunikációs szakemberek segítségével. A versenybe hét fiú mellett öt lány is bekerült, ami azért is nagyon fontos, mert a természettudományos szakmát választó nők esetében különösen nagy szükség van jól látható példaképekre. A versenybe került lányok közül korábban többen is tapasztalták, hogy az egyetemi képzés során megpróbálták őket eltántorítani a tudományos pályától.

Muhi Kristóf, az Év SCI-ndikátora a verseny fővédnökének, Bogyay Katalin ENSZ-nagykövetnek meghívására részt vehet a Science for Peace rendezvényen New Yorkban, amelyet a Magyar Tudományos Akadémiával és Sumaya jordániai hercegnővel közösen szervez Magyarország Állandó ENSZ Képviselete. Az áprilisi jordán-magyar esemény a tudománynak a béke építésében játszott szerepét mutatja be, valamint üzeneteket fogalmaz meg a soron következő Tudományos Világfórum előkészítéséhez.

A második helyezett Takács Ádám fizikus lett, akinek területe a világunkat felépítő részecskék keletkezésének megértése, a harmadik pedig Solymosi Anita gépészmérnök, aki kutatócsoportjával egy alumínium-hab vázas motort fejlesztett ki. Mindketten kiutazást nyertek a római Maker Faire kiállításra a Nők a Tudományban Egyesület jóvoltából. A SCI-ndikátor verseny döntőjén a közönség is szavazhatott a kedvencére: a megjelent publikum Farkas Alexandra előadását ítélte a legjobbnak, aki egy védett faj, a dunavirágok megmentéséről mutatott be  filmet.

Fontos célkitűzése volt a versenynek, hogy az egyetemisták kilépjenek a laboratóriumból és támogatókat találjanak, hiszen így közelebb kerülhetnek terveik megvalósításához, és mind a tudományos pályán, mind a versenyszférában érvényesülni tudjanak. Számos felajánlás érkezett az üzleti és akadémiai szférából. A CERN Svájci Központjába, a világ legnagyobb részecskegyorsító fellegvárába, Galambos Máté, a kvantuminformáció ábrázolásával foglalkozó mérnök-informatikus kapott meghívást az MTA Energiatudományi Központjának jóvoltából. Novák Emil mechatronikai mérnökhallgató, aki robotok építésével foglalkozik az Evosoft mentorprogramjában vehet részt.

Halasi Valentina, az emberek gondolataiban előforduló mintákat feltérképező matematikust a Ustream – an IBM Company egy hónapos szakmai gyakorlatra várja budapesti fejlesztőközpontjába. A Magyar Nemzeti Kereskedőház Innotrade mentor-programjába Korhecz Lilla, a formatervezést és az épületgépészetet egy design-radiátorban egyesítő kutató kapott felvételt. Több versenyző is elsajátíthatja a Google marketing elméleti és gyakorlati rejtelmeit a Google Ground felajánlásában és VIP meghívót kap a budapesti CRAFT Konferenciára, amelyet a magyar IT szektor legsikeresebb szereplői szerveznek. A nyertesek bemutatkozhatnak az MTA által szervezett 2017. évi Magyar Tudomány Ünnepén, valamint a verseny végeztével továbbra is élvezhetik a Szertár tudománykommunikációs blog pártfogását.

Az tudománykommunikációs versenyt természettudományi, műszaki, informatikai és matematika szakos hallgatók részvételével hívta életre a Nők a Tudományban Egyesület azzal a céllal, hogy segítse a fiatal kutatókat a komplex gondolatok közérthető megfogalmazásában, megnyerő átadásában. Miközben súlyosbodó probléma, hogy az ipar több százezer technológia-orientált szakemberben szenved hiányt, az oktatás nem vértezi fel a tudományos képzés során a szakembereket olyan készségekkel, amelyekkel a versenyszférában és a tudományos pályán érvényesülni lehet. Ezek közé tartozik a kommunikáció és a nyitottság más diszciplínák irányába.

A verseny hozadéka nemcsak az, hogy fiatal kutató lányok és fiúk kezébe eszközt adtunk önmaguk kifejezésére, hanem elősegítettük a nyitottságot egymás irányába. Különböző diszciplínák képviselői megismerték és megkedvelték egymást. Ez a tudományos érzékenyítés szép és fontos hozadéka a kezdeményezésnek.” - mondta el Szigeti Fanni, a Nők a Tudományban Egyesület ügyvezetője.

Az elkövetkező évtizedekben a legtöbb állás olyan szakmákban fog megszűnni, ahol ma jellemzően többnyire nők dolgoznak. A technológiai és természettudományos területeken, melyek már most - és a jövőben különösen – a legfontosabb munkahelyteremtő szegmensek lesznek, jelenleg jóval kevesebb a nő, mint a férfi; az UNESCO felmérése szerint világszinten a kutatóknak mindössze csak 30%-a kerül ki közülük. A Nők a Tudományban Egyesület ösztönözni kívánja a nőket, hogy minél többen lépjenek tudományos vagy technológiai pályára, hiszen a munkaerőpiac nők tízezreinek biztosíthat állást ezekben a szegmensekben.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek