Magyar gazdaság

Dél-Afrika: bóvlikategóriában az államadósság

Lehet, hogy mégsem volt jó ötlet kirúgni Pravin Gordhan dél-afrikai pénzügyminisztert, mert az ország nagy árat fizet Jacob Zuma elnök döntéséért. Az első figyelmeztetés megérkezett, a hétfői piaczárás után a Standard & Poor’s ugyanis 17 év után váratlanul ismét a befektetésre nem ajánlott kategóriába küldte az államadósi besorolást, s nem kérdés, hogy hamarosan hasonlóképpen tesz a Moody’s és a Fitch Ratings is.

A Moody’s máris leminősítést valószínűsítő figyelőlistára helyezte az országot, nála még két fokozattal a határ feletti a besorolás, igaz, negatív kilátás mellett. Zuma pártja, az Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) sem vette jó néven Gordham menesztését és azt, hogy az elnök hozzá lojális tagokkal töltötte föl a kormányát. Zuma szerint a pénzügyminiszter kerékkötője volt a fejlődésnek, fiskális szempontokra hivatkozva számos tárca fejlesztési terveit akadályozta meg, emiatt is mennie kellett. Blokkolta az atomerőmű-építési terveket és az állami vállalatok irányítása körüli pazarlásokra is felhívta a figyelmet. Eközben Afrika legerősebb gazdasága a 2009-es óta a leggyengébb teljesítményét nyújtja, a munkanélküliségi ráta 27 százalékosra ugrott.

A rand Gordhan múlt pénteki menesztésére és a leminősítésre tíz százalékot zuhant a dollárral szemben, noha egy hete még a világ idei legjobban teljesítő devizája volt. A 2026 végén lejáró, kibocsátott randkötvény hozama 18 bázisponttal 9,16 százalékra nőtt. A hitelminősítőket az is aggaszthatja, hogy az új pénzügyminisztert, Malusi Gigabát a belügyi tárca éléről importálták, fiskális tapasztalata nincsen. „Nem teszek fel kérdéseket, végrehajtom, amit mondanak nekem” – hangoztatta a pénzügyminiszter, amivel nem javított a megítélésén.

A helyi bankszövetség igazgatója, Cas Coovadia szerint a leminősítés nyomában az meglódulása, a hitelkamatok elszabadulása, élelmiszer-drágulás és a gazdaság lassulása következik, ami minden dél-afrikait érinteni fog – a szegényeket különösen. A beruházások és a munkaerőigény csökken, s mindezért az országot sérülékennyé tevő Zumát terheli a felelősség – idézi Coovadiát a Bloomberg.

A befektetési minősítést könnyű elveszíteni, de a visszaszerzése akár öt évbe is telhet. Az utóbbi évtized legsúlyosabb politikai válságát élő országban az ellenzék bizalmatlansági indítvánnyal próbálja Zumát elmozdítani a helyéről, de az ANC vezetésében is egyre többen látják időszerűnek a távozását.

államadósság S&P Dél-Afrika Jacob Zuma Bóvlikategória Moody’s
Kapcsolódó cikkek