Magyar gazdaság

Egyre népszerűbb a bébiszitterkedés hazánkban

Egyre több család vesz fel adómentes keretek között alkalmazottat mosásra, főzésre, vasalásra, vagy éppen a gyermekek felügyeletére – írta a Magyar idők.

Az elmúlt években folyamatosan emelkedett a háztartási munkára adómentes keretek között felvett személyek száma – erről árulkodik a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) összeállított legfrissebb kimutatása. Eszerint az elmúlt esztendőben majdnem 16 ezer ember végzett valamely családnál – bejelentve – háztartási munkát, míg két esztendővel korábban, 2014-ben valamivel több mint 12 ezer személy szerepelt az éves kimutatásban. Az emelkedés nem csekély, majdnem harmincszázalékos. Az adómentes háztartásimunka-végzés szabályait 2010-ben iktatta be a jogrendbe a törvényhozás. A módszer legfontosabb elemeit a szóvivője, Kis Péter András foglalta össze. Mint kifejtette, az efféle jogviszony kizárólag természetes személyek között jöhet létre és csak meghatározott tevékenységekre szólhat. Ilyen egyebek mellett a lakás takarítása, a főzés, a mosás, a vasalás, a gyermekek felügyelete, az otthoni gondozás, a házvezetés, a kertgondozás – írta a Magyar Idők.

Lényeges ezek mellett, hogy a bejelentést a foglalkoztatónak, a munkaadónak kell megtennie, erre pedig két út áll a rendelkezésére: egyrészt elektronikusan, az úgynevezett eBEV portálon keresztül lehet számot adni a háztartási alkalmazottról, másrészt az országos telefonos ügyfélszolgálaton gondoskodhatnak az érintettek az adatok bediktálásáról. Jó tudni, hogy a bejelentésre a munkavégzés megkezdése előtt mindenképpen sort kell keríteni. – Az is lényeges – folytatta a szóvivő –, hogy a jelzést havonta kell megtenni, akkor is, ha az adott hónapban csak egy-két napot dolgozik a háztartási alkalmazott.

A munkaadónak minden esetben le kell rónia havonta ezer forint úgynevezett regisztrációs díjat, más költség ugyanakkor nincs: ha időben megtörténik a bejelentés, akkor sem a munkáltatót, sem a háztartási munkára jelentkezőt nem terheli adóügyi kötelezettség. Nem kell fizetni sem adót, sem járulékot, ahogy adóbevallást sem kell senkinek készítenie. Így tehát a fizetés nagyságáról sem kell tájékoztatni a hatóságot. „A háztartási alkalmazottak jövedelme adórendszeren kívüli keresetnek minősül” – ismertette a hivatalos megfogalmazást Kis Péter András, majd megjegyezte: ha valaki nem tesz eleget az előírásoknak, akkor a ház körüli munkákat ellátó személy jövedelmére az általános közteherviselési szabályok az irányadók. Emellett pedig adott esetben bírság is szóba jöhet. Ha elmarad a bejelentés, vagy az ezer forint lerovását mulasztják el az érintettek, úgy százezer forintig terjedő büntetést szabhat ki a hatóság.

bébiszitter adózás adómentes foglalkoztatás
Kapcsolódó cikkek