Magyar gazdaság

Menekültügy Amerikában: sokkal szigorúbb ellenőrzések jönnek

Az Egyesült Államokba érkező menekültek száma szerdán elérte az idei költségvetésre engedélyezett 50 ezret – közölte a menekültügyi programot felügyelő amerikai külügyminisztérium.

A tárca egyben bejelentette: ez nem jelenti azt, hogy ne fogadnának be néhánnyal több menekültet, de az eddigieknél sokkal szigorúbb ellenőrzéssel kell számolniuk.

Az alkotmánybíróság szerepét betöltő szövetségi legfelsőbb bíróság a múlt hónapban mondta ki, hogy a menekültek beutazásának átmeneti korlátozásáról hozott elnöki rendelet jogszerű és érvényt kell szerezni neki. A testület azonban azt is leszögezte, hogy a kormányzatnak engedélyeznie kell az ötvenezres kvótán felül érkezők beutazását is, ha igazolni tudják „jóhiszemű kapcsolataikat” Amerikában élő rokonaikkal vagy amerikai intézményekkel.

A tavaly októberben kezdődött költségvetési évben eddig 50 086 menekült érkezett az országba, és már valamennyiüknek a megszigorított ellenőrzéseken kell átesniük. A később érkezőknek pedig ellenőrizhetően bizonyítaniuk kell azt is, hogy vannak közvetlen hozzátartozóik vagy munkahelyük Amerikában, vagy felvették őket valamelyik egyetemre vagy főiskolára. A szigorított ellenőrzési módszerek teljes körét várhatóan négy hónapon belül léptetik életbe.

USA menekültügy menekült költségvetés
Kapcsolódó cikkek