Magyar gazdaság

Varga: reális cél a négyszázalékos GDP-növekedés

A teljes idei évre vonatkozóan a hazai GDP-növekedés elérheti a 4 százalékot, ami igazolja a kabinet várakozásait – jelentette ki Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a költségvetési bizottság szerdai ülésén.

Az első negyedévben GDP-növekedés volt és úgy várjuk, hogy ez folytatódni fog. A teljes évre számolva a növekedés elérheti a 4 százalékot, ami igazolja a várakozásainkat. Nekem az a véleményem, hogy a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) mérései nem pontosak néhány esetben, így a 4 százalék reális cél

– mondta Varga Mihály, nemzetgazdasági miniszter, a költségvetési bizottság szerdai ülésén.

A gazdasági növekedésünket jelzi az is, hogy soha ennyien nem dolgoztak Magyarországon, a foglalkoztatottak száma 4 millió 451 ezer fő. Hatvan hónapja folyamatosan csökken a mostanra 4,1 százalékra csökkent – számolt be a költségvetési bizottságnak a miniszter.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter éves, szokásos beszámolóját tartja az Országgyűlés gazdasági bizottsága ülésén a Parlamentben 2017. november 22-én.
Forrás: MTI

Varga Mihály kifejtette, hogy 2013 óta töretlen a reálkeresetek növekedése, a 10 százalékos növekedés több, mint egy havi fizetés bővülést jelent. A KSH által mért bruttó átlagkereset szeptemberben 293 ezer forint volt, ami 13,6 százalékkal magasabb, mint egy évvel ezelőtt. A nettó keresetek is hasonló mértékben nőttek, a január-szeptemberi időszakban 193 ezer forint volt a statisztikai hivatal mérései szerint. Emellett a nyugdíjak az elmúlt években 23 százalékkal nőttek, ami reálértéken is 10 százalékos pluszt jelent mondta a miniszter.

Az a sertéshús áfacsökkentés és a családi adókedvezmény kiterjesztése a lakosság magasabb fogyasztásához járul hozzá, amit a kiskereskedelmi forgalom bővülése is alátámaszt. Ez azt jelenti, hogy nemcsak a gazdaság nő, hanem az emberek is érzik a fejlődés hatását – tette hozzá Varga Mihály.

Az ipar is jól teljesített, az építőipar pedig 27 százalékkal nőtt az év első kilenc hónapjában az előző év azonos időszakához képest. Ez az ágazat dolgozóinak számát is felfele tolta, 40 ezer fővel többen dolgoznak az építőiparban – fejtette ki az NGM vezetője.

Hozzátette: a költségvetési mutatókat a terveknek megfelelően befolyásolták a fiskális döntések. A jelentős adócsökkentések nem hatottak negatívan a költségvetési fegyelemre. A munkáltatói járulék is csökkent, ami a bérek növekedéséhez és a vállalatok terhének csökkenéséhez egyaránt hozzájárult. Itt érdemes megemlíteni, hogy a reálbérek jelentős mértékű növekedésének köszönhetően a járulékcsökkentés 2 helyett 2,5 százalékponttal csökkenhet. A arányos államadósság tartósan csökkenő pályán van, a 73,9 százalékára csökkent a mutató, amely év végére 73 százalék alá kerülhet – jelentette be az NGM előrejelzését Varga.

GDP magyar gazdaság Varga Mihály költségvetési bizottság
Kapcsolódó cikkek