Magyar gazdaság

Költekezéssel javít megítélésén a varsói kormány

A kormányzó lengyel Jog és Igazságosság adócsökkentéseket és a kiadások növelését ígérte, miután a közelgő választások előtt megcsappant a támogatottsága.

A kormányzó lengyel Jog és Igazságosság (PiS) párt adócsökkentéseket és a kiadások növelését ígérte, miután a közelgő választások előtt megcsappant a támogatottsága – írja a Reuters hírügynökség. A konzervatívok 2015-ben a voksok 40 százalékát szerezték meg, és az elmúlt hónapok során népszerűségük töretlen volt az alacsony munkanélküliségnek és a szociális költekezéseknek köszönhetően. A legutóbbi közvélemény-kutatások azonban azt mutatták, hogy

a PiS támogatottsága 29 százalékra esett, míg az ellenzéki Polgári Platformé (PO) 32 százalékra ugrott.

A kormánypárt visszaesésének hátterében a minisztereknek kiosztott bónuszok, illetve az abortusztörvény tervezett szigorítása állhat. A PiS-nek ősszel önkormányzati választáson kell helytállnia, 2019-ben pedig parlamenti és európai parlamenti választás következik.

Mateusz Morawiecki 9 százalékra mérsékelné a kkv-k adóját
Fotó: AFP/Michal Fludra/NurPhoto

A megtépázott népszerűségű kormány élén álló Mateusz Mora­wiecki azt ígérte, a kis- és középvállalkozások jövedelemadóját 9 százalékra mérsékli az eddigi 15 százalékról, a következő évek során pedig 23 milliárd zlotyt (7 milliárd dollár) költ az idősek életszínvonalának emelésére. Útépítésekre, illetve -fejlesztésekre 5 milliárd zlotyt szán.

Szeretnénk kiküszöbölni a fejlesztési csapdákat egy új gazdasági modell kialakításával

– jelentette ki a miniszterelnök. Leszögezte, hogy fenntartható fejlődésre lenne szükség az államban.

A teljes cikket a Világgazdaság keddi számában olvashatja

Mateusz Morawiecki Lengyelország adózás
Kapcsolódó cikkek