Magyar gazdaság

Innovációra biztosan jut még uniós pénz

Újabb európai uniós források odaítélésére júliustól lehet számítani, a kombinált hiteltermékekre várók mellett a kapacitást bővítő, illetve beszállító cégek bizakodhatnak.

Egy új kormányzati ciklus első időszakának természetes velejárója, hogy több korábbi munkafolyamat lelassul, az euró­pai uniós forráskezelés esetében azonban már újra működésbe lendült a gépezet – jelezte a Világgazdaságnak Essősy Zsombor, a MAPI Magyar Fejlesztési Iroda Zrt. vezérigazgatója.

Bár az új összetételű szaktárcáknál fel kellett állnia az apparátusnak, és a nyári szabadságolások sem segítik a feladatok végrehajtását, az elmúlt hetekben mégis előrelépést lehetett tapasztalni a pályázatokkal kapcsolatos hiánypótlások kiküldésénél, illetve a már beérkezettek feldolgozásában. Több döntés-előkészítés előtt álló pályázat esetében júliustól lehet számítani újabb források odaítélésére, elsősorban a kombinált termékek, azaz a kedvezményes kamatozású hitellel együtt kínált támogatások terén, illetve a kapacitásbővítés és a beszállítói pályázat esetében.

Háromdimenziós nyomtatási központ átadása a pécsi egyetemen – a visszahulló Eu-forrásoknak az innovációs projektek lehetnek a haszonélvezői
Fotó: MTI/Sóki Tamás

Essősy Zsombor emlékeztetett, hogy

a 2014–2020-as uniós ciklus során Magyarországon felhasználható 8900 milliárd forint valójában csaknem 9800 milliárd, hiszen állami forrásból a kormány valamennyi operatív program esetében kiegészítette 10 százalékkal az eredeti keretet.

A szakértő szerint ha a meg nem valósuló fejlesztések miatt lesznek visszahulló források, azoknak jó eséllyel a kutatás-fejlesztés és innováció (KFI) területe lesz a legnagyobb haszonélvezője.

Az évtized végéig tartó hétéves időszakban hazánk 1200 milliárd forintot fordít KFI-célokra, ebből 700 milliárd az EU-s, 500 pedig az állami forrás, ez az összeg kúszhat feljebb a már említett összegekkel. A maradványpénzek újbóli kiírására azonban őszig-télig biztosan várni kell.

A teljes cikket a Világgazdaság hétfői számában olvashatja

 

innováció Európai Unió Magyar Fejlesztési Iroda Zrt.
Kapcsolódó cikkek