Magyar gazdaság

Megérte könnyítést kérni a NAV-tól

Tavaly 128 ezer alkalommal kértek fizetési kedvezményt az adófizetők a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV), a beadványok összesen 157 milliárd forintról szóltak. Az ügyek kétharmadában részben eleget tett a hatóság az ügyfelek kérésének – írta szerdai számában a Magyar Idők.

A lap kiemeli, hogy 78 ezer iratban könnyítést, azaz részletfizetést vagy fizetési halasztást indítványoztak az adófizetők, 13 ezer kérelem a lerovandó összeg mérséklésére irányult, 14 ezer esetben pedig könnyítést és mérséklést is kért egyidejűleg a dokumentum megfogalmazója. Ezek mellett iktatott a 23 ezer olyan kérelmet, amely hiányosnak bizonyult: ezekben az esetekben nem volt egyértelmű, hogy az adófizető mit várna a hivataltól.

Fotó: Shutterstock

A hivatal – amely 113 ezer jogerős elsőfokú határozatot hozott meg – ötmilliárd forintot elengedett, 68 milliárd forintra pedig részletfizetést engedélyezett vagy haladékot adott – olvasható a Magyar Időkben. Ezek alapján tavaly

a NAV átlagosan három ügyből kettőnél legalább részben teljesítette az adófizetők kérését.

Ahogyan azt a Világgazdaság korábban megírta, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által kezelt bevételek 13 401 milliárd forintot tettek ki tavaly, ez 608,6 milliárd forinttal, 4,8 százalékkal haladta meg az előző évit. A személyi jövedelemadó-bevétel kedvező alakulásában a NAV szerint szerepük volt a bérfejlesztéseknek, a bérminimumok kötelező emelésének, a közszférában bevezetett életpályamodelleknek is.

Csak tavaly 757 milliárd forint értékű tartozásállomány miatt indított végrehajtási eljárásokat a NAV, és mintegy 1762 milliárdnyi tartozást követelt 2017 végén az adóhatóság.

NAV fizetési kedvezmény
Kapcsolódó cikkek