Magyar gazdaság

Stabilizálni és nem erősíteni akarja a jüant a pekingi vezetés

Stabilizálódott péntek óta a kínai jüan árfolyama: az anticiklikus faktor bevezetése nyugalmat hozott a devizagyengülés közepette, de a trendet vélhetőleg nem fordítja meg.

Sikerrel támasztotta meg a kínai jegybank (PBOC) a jüan árfolyamát: az úgynevezett anticiklikus faktor visszaállítása óta több mint egy százalékkal erősítette a dollárral szembeni jegyzést. A PBOC pénteken közölte, hogy augusztus folyamán visszatértek a korábban már alkalmazott faktor használatára.

Kedden a jegybank immár 0,7 százalékkal a 6,8-es keresztárfolyamra csökkentette a belföldi jüan dollárral szembeni jegyzését hétfőhöz képest.

A piaci árfolyam egy meghatározott sávban követi a középárfolyamot, tegnap már e szinten állt a piaci kurzus is, így az említett lépés csak megerősítette a jüan drágulását.

Hosszú távon a jüan árfolyamát a vámvita határozza meg
Fotó: Shutterstock

A kínai devizarendszer kétszintű, a belföldi (onshore) jüan árfolyamát az anticiklikus faktor bevezetésével a jegybank, míg a külföldi (off­shore) jüan jegyzését a piac alakítja. Ez utóbbi azonban trendszerűen követi az előbbit, átlagosan egy 3 százalékos sávban mozog a belföldihez képest. A jegybank a lépéssel egyrészt sikeresen stabilizálta az április óta közel 10 százalékot gyengülő árfolyamot, másrészt tudatta a piaccal: nem vet be fegyverként árfolyamgyengítést az Egyesült Államokkal vívott kereskedelmi háborúban. Donald Trump amerikai elnök többször vádolta Pekinget, hogy szándékosan gyengíti devizájának az árfolyamát, így segítve az exportot, a kínai döntés tehát akár egy, az amerikaiak felé irányuló gesztusként is értelmezhető.

Tény azonban, hogy a növekvő lakossági fogyasztás miatt egyre bővül az is:

a behozatal havi összege 2016 eleje óta több mint másfélszeresére nőtt, a gyengülő jüan pedig a belföldi fogyasztást drágítja meg.

A jegybank másik problémája a devizagyengüléssel, hogy számottevő tőkekivonást katalizálhat a kínai piacról, ami csapás lehetne a piacait a külföldiek felé épp megnyitó országnak. A jüan már így is az elmúlt hónapok legrosszabbul teljesítő ázsiai devizája volt.

A devizapiaci szakértők szerint a jegybank célja csupán az árfolyam stabilizálása, nem pedig a gyengülő trend megfordítása. A Commerzbank jelentése szerint a PBOC nem akar a mostaninál jóval erősebb jüant, annak nincs sem gazdasági, sem kereskedelmi előnye.

A faktor, amely megtámasztja a jüant

A jegybank tavaly májusban vetette be az anticiklikus faktort, hogy elejét vegye a deviza további gyengülésének. Az idén januárig hatályban lévő intézkedéssel mindennap meghatározták a középárfolyamot, amihez képest egy adott sávon kívül nem lehet kereskedni, ám a középárfolyam kiszámolására használt módszert nem hozták nyilvánosságra. Az intézkedés következtében a jüan több mint 5 százalékot erősödött fél év alatt a dollárral szemben. | VG

A teljes cikk a Világgazdaság szerdai számában olvasható

PBOC Kína monetáris politika jegybank
Kapcsolódó cikkek