Magyar gazdaság

Egyre nehezebb kielégíteni a világ kávékeresletét

A nemzetközi kávé világnap alkalmából az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat közreadott néhány igen érdekes adatot az uniós országok kávéimportjáról.

A legutóbbi mérések szerint kontinensünk közel hárommillió tonna kávét importál uniós határokon kívülről – 10 százalékkal többet, mint tíz évvel ezelőtt.

A hárommillió tonnányi behozott kávé értéke megközelítőleg 7 milliárd euró.

A legtöbb Brazíliából érkezik, ez 915 ezer tonnát jelent, s az EU-s 31 százalékát teszi ki. A második legnagyobb exportőr az unió számára Vietnam, 728 ezer tonnányi (25 százalék) termékkel. Dobogós még Kolumbia 193 ezer tonnával (7 százalék), majd Honduras, India és Indonézia következik.

Fotó: AFP

Látható tehát, hogy a világ legnagyobb exportőrei Latin-Amerikában találhatók, nem csoda, hogy a kávétermés növelése érdekében az iparág a kistermelők ösztönzésére helyezi a hangsúlyt a térségben. Ez viszonylag nehezen megy, ugyanis a nemzetközi kávészervezet adatai szerint világszerte csökken a kávétermés, a kereslet viszont emelkedik.

Már vannak bizonyítékok a klímaváltozás következményeire

– közölte korábban az ICO elnöke Néstor Osorio. A szervezet szerint a hőmérséklet emelkedése hamarosan odáig vezethet, hogy a termelés nem lesz képes kielégíteni a kávé iránt jelentkező keresletet.

A legtöbb kávé Brazíliából érkezik, a legnagyobb mennyiséget pedig a németek használják fel
Fotó: Eurostat

Az Európába beérkező kávé legnagyobb részben Németországban landol. A németek elképesztő mennyiséget rendelnek, az uniós rendelések 37 százalékát ők használják fel – ez 1,1 millió tonnát jelent. A nagy kávézó hírében álló olaszokat csak a második helyen találjuk, 560 ezer tonnával (19 százalék) – meglepő módon csak fele annyit fogyasztanak, mint a németek. A harmadik belgákat (9 százalék) a spanyolok (8 százalék) és a franciák követik (6 százalék).

Korábbi felmérések szerint Európában az egy főre jutó kávéfogyasztás tekintetében Hollandia, majd a skandináv országok vezetnek.

Fotó: UBS

Annak ellenére, hogy Magyarország felnőtt lakosságának 70 százaléka rendszeres kávéfogyasztó, és túlzás nélkül mondhatjuk, hogy már minden sarkon kávézó van, az igazi kávé „nagyhatalmakhoz” képest a kanyarban sem vagyunk.

Az UBS felmérése nemrégiben azt is kiderítette, hogy hol a legdrágább és a legolcsóbb a kávé a világon. Eszerint Katar fővárosában, Dohában számít igazán nagy kiadásnak a népszerű nedű kortyolgatása, 6,4 dollárt (1 728 forint) kell fizetni, míg a legolcsóbban, 0,62 dollárért (167 forint) a nigériai Lagosban juthatnak hozzá az Americanóhoz.

A magyar kávérajongók nem igazán panaszkodhatnak, hiszen a ranglistán az 54. helyen állunk 2,24 dolláros árral, ami a mai napi árfolyam szerint 630 forintot jelent.

Németország Americano kávé Európai Unió import
Kapcsolódó cikkek