Magyar gazdaság

Négyszer több virág és mécses fogy

Az utóbbi napokban Magyarországra több millió szál krizantém érkezett, mivel a hazai termelők nem tudják kiszolgálni a megnövekedett igényeket. A virág szálankénti ára az ország különböző részein eltérő, kétszáz forinttól akár hatszáz forintig is terjedhet.

Tízszázalékos áremelkedés tapasztalható a virágtőzsdén, ami főleg az euróárfolyam változásának következménye, így a virágosok is drágábban szerzik be idén a krizantémot – mondta a Világgazdaságnak Boros Attila, a Virágkötők, Virágkereskedő Vállalkozók Magyarországi Szakmai Egyesületének elnöke.

A virágárusok forgalma a temetők környékén 50 százalékkal is megnő, másutt pedig 15-25 százalékkal emelkedik október utolsó napjaiban és november elején

– tette hozzá. Ilyenkor a legkeresettebb virág a kerti krizantém, a szálankénti ára 150 forintnál kezdődik, a csokrok jellemzően 700-800 forintba kerülnek. Az egyik sárospataki virágboltban a színes krizantémok ára 350–450 forint között van, a budapesti Új köztemetőnél pedig 400–600 forintot kérnek a virág száljáért.

A mindenszentek és a halottak napja közeledtével csak krizantémból többmilliós tétel érkezik Magyarországra, a legnagyobb felvásárlók ilyenkor az áruházláncok – mondta lapunknak Orlóci László, a Magyar Díszkertészek Szövetségének elnöke. Hozzátette:

a hazai őstermelők nem képesek kiszolgálni a megnövekedett keresletet, ezért a virágok nagy része importból származik, főleg Hollandiából, Dániából és Belgiumból.

A SPAR üzleteibe idén nyolcezer karton virág érkezett, a legkeresettebb a sokvirágú krizantém 12 centiméteres cserépben – közölte Maczelka Márk, az üzletlánc kommunikációs vezetője. Adataik szerint a virágok és a mécsesek iránt ilyenkor megnégyszereződik a kereslet.

Fotó: MTI/Komka Péter

A Tesco sajtóosztályán arról számoltak be, hogy csaknem 450 ezer darab virággal készülnek, főként krizantémmal, a vásárlók választhatnak szálas, csokros és cserepes termékek közül, amelyek szinte teljes egészében magyar termelőktől érkeznek hozzájuk. Emellett kapható még rózsa, korallvirág és csarab is.

Ludányhalásziban a vállalkozásom üzleti modelljét úgy alakítottam ki, hogy az Ipoly partjáról akkor éri meg krizantémot árulni, ha a vásárlók helybe jönnek, nem nekem kell piacra járni és helypénzt fizetni

– mondta lapunknak Vonsik Imre, aki harminc éve foglalkozik a halottak napján legkeresettebb virág termesztésével. Hozzátette: idén várhatóan több mint kétezer virágot ad el. Árat már évek óta nem emelt, egy tő krizantém 200 forintba kerül, míg a nagybani piacon 180–300 forint között vannak az árak. Nagy a kereslet a sírdíszekre is, ezek ára borsosabb, mint a szálas virágoké vagy csokroké, akár 25 ezer forintba is kerülhet egy sírt díszítő kaspó.

A teljes cikket a Világgazdaság szerdai számában olvashatja

virágtrendek krizantém mindenszentek halottak napja
Kapcsolódó cikkek