Magyar gazdaság

Célt ért Trump elnöknél a dohánylobbi

Az olcsó generikus gyógyszerek piacra dobásának elősegítésével Donald Trumpnál érdemeket szerző Scott Gottlieb FDA-vezér az e-cigaretta-gyártók fokozódó nyomásának már nem tudott ellenállni, és két év után távozik hivatalából.

Áprilistól már nem Scott Gottlieb vezeti az amerikai élelmiszer- és gyógyszer-engedélyezési hatóságot (FDA), a nagy hatalmú szervezet vezetőjének ugyanis beletört a bicskája az elektromoscigaretta-gyártókkal, illetve a gyógyszerpiaci versenyt akadályozó lobbicsoportokkal vívott harcba. Bár az orvosi diplomával rendelkező, a gyógyszeriparból érkező Gottliebet Donald Trump jelölte 2017 márciusában az FDA élére, az egészséges életmód elterjesztésére fókuszáló munkájában mind a republikánusok, mind a demokraták támogatását élvezte.

Gottlieb keresztes háborút vívott az ízesített e-cigaretták terjedése ellen, a fiatalok védelmében korlátozta értékesítési lehetőségüket.

A végzetes döfést azonban ő kapta, amikor 15 kiskereskedelmi láncot – köztük olyan nehézsúlyú szereplőket, mint a piacvezető Walmart, a Kroger, a Walgreens és a Circle K – gyanúsított meg azzal, hogy illegálisan árusítanak kiskorúaknak e-cigarettákat.

Az FDA vezetője túlzott lelkesedéssel végezte a munkáját

Bár Trump Gottlieb kinevezésével a szabályozásellenes, pontosabban az engedékenyebb szabályozásért küzdő gazdasági lobbi kedvére kívánt tenni, az igazgató az ellentétes irányba fordította az FDA hajóját, ahonnan most lesodorta az ellenszél.

Gottlieb a mentolos és az ízesített dohányáruk megregulázásával indított a teljes betiltást megcélozva, megroppantva ezzel a British-American Tobacco (BAT) és az Imperial Tobacco árfolyamát. Majd az e-cigaretta-gyártókat vette célba, miután járványos gyorsasággal terjedt a fiatalok körében a csábító ízek bevetésével gyorsan függőséget okozó e-cigaretták használata.

Egy év alatt 75 százalékos bővülést mutattak ki a kutatók, s ez lépésre késztette az FDA-t, amely a gyümölcsízű és az édesített e-cigaretták árusításának betiltását kezdeményezte az élelmiszer- és vegyesboltokban, az áruházakban, valamint a benzinkutaknál, emellett az online rendeléseknél a korhatár szigorúbb ellenőrzését írta elő. A dohánylobbi és a fogyasztóvédelem helyett az üzleti érdekek mentén gondolkozó korábbi FDA-elöljárók egy csoportja itt már besokallt, és levélben panaszolta be Gottliebet Trumpnál amiatt, hogy „agresszív, szigorítást célzó magatartásával” munkahelyek ezreit sodorja veszélybe a dohányiparban.

A teljes cikket a Világgazdaság hétfői számában olvashatja

FDA Scott Gottlieb dohánylobbi
Kapcsolódó cikkek