Magyar gazdaság

Négy százalék felett marad a növekedés a kormány szerint

Négyszázalékos növekedést és nyolcszázalékos béremelést tervez a kormány 2020-ban a Brüsszelnek benyújtott konvergencia­programban, 2023-ra nullszaldós költségvetéssel és a GDP 60 százaléka alatti államadóssággal számol.

Kitart a 4 százalékos 2023-ig a kormány Brüsszelnek tegnap benyújtott konvergenciaprogramja (KP) szerint, vagyis már bizonyos, hogy a jövő évi költségvetésben is ekkora növekedéssel kalkulálnak. A 2020-as büdzsé tervezete a hónap utolsó napjaiban kerül a parlament elé. Az elmúlt hetekben a kormány részéről egyre több olyan üzenet érkezett, amely szerint fel kell készülni a magyar gazdasági növekedés lassulására – miután a világgazdaság növekedése elérte a ciklikus tetőpontját –, ám a most nyilvánosságra hozott prognózis szerint ez elmarad.

Forrás: MTI

A kormány szerint a 2010-ben kezdett gazdaságpolitika tartós növekedési pályára állította a magyar gazdaságot, miközben az ország pénzügyi sérülékenysége számottevően mérséklődött. A növekedést segíti, hogy a 2020-ig tartó uniós ciklus támogatásaiból eddig csak nyolcmilliárd eurót költöttek el ténylegesen, így 2023-ig még további – a hazai társfinanszírozással együtt – 21,6 milliárd költhető el. A növekedést serkentik a céges nagyberuházások és a háztartások növekvő beruházásai is.

A kormány számításai szerint a családvédelmi akcióterv, a Magyar falu program és a versenyképességi intézkedések az idei növekedéshez 0,9 százalékot tesznek hozzá, ám 2020-ban a 4 százalékos növekedésből már 2,2 százalékot ezen program hatásai tesznek ki, vagyis hathatós költségvetési keresletélénkítésről van szó. Eközben a hiányt ezek a programok az idén a 0,45 százalékával, 2020-ban pedig 1 százalékponttal növelik.

A teljes cikk a Világgazdaság pénteki számában olvasható

gazdasági növekedés konvergencia program
Kapcsolódó cikkek