Magyar gazdaság

Fenyegetés a fehérgalléros fluktuáció

A fizetések növelésével megelőzhető az alkalmazottak elvándorlása, ráadásul, ha ezt a vállalatok nem veszik észre, később sokkal nagyobb keresetekkel sem feltétlenül lesznek képesek megtartani a munkásokat.

A béremelés a fluktuáció gyorsulásakor lehet kulcskérdés egy vállalatnál, hiszen a kedvezőtlen folyamat fékezése már jóval többe kerül, mint amennyivel a válsághelyzet elkerüléséhez kellett volna emelni a kereseteket

– mondta a Világgazdaságnak Nógrádi József, a Trenkwalder kereskedelmi igazgatója. A fluktuáció azonban nem közelíthető meg kizárólag a bérek oldaláról, a kínált munkáltatói csomag egyéb elemei, a külső tényezők – földrajzi és társadalmi környezet – legalább annyira fontosak, mint a keresetek alakulása.

Fotó: Shutterstock

Nógrádi József példája szerint van olyan cég, amely rengeteg pénzt költött a telephelye kialakítására, versenyképes béreket ad, mégis havi 30 százalékos a fluktuációs rátája, és hat humánerőforrás-kezelő (HR) vállalat segítségével sem képes kezelni a problémát. Ellenpéldaként egy fő közlekedési útvonalaktól távol eső, rosszul fizető céget hozott fel a szakértő, ahol alig kimutatható a fluktuáció, pusztán amiatt, hogy a környék egyetlen nagyobb foglalkoztatója, és a dolgozók ragaszkodnak a munkahelyükhöz. A Trenkwalder kereskedelmi igazgatója hangsúlyozta: a fluktuáció hatékony kezeléséhez a HR-beszállító és az ügyfél szoros együttműködésére van szükség.

Az egyszerű képzést igénylő és a komplex munkakörök fluktuációja között jókora eltérés figyelhető meg a vállalat jövedelmezőségére gyakorolt hatásnál – mondta lapunknak Horváth András, a Takarékbank elemzője.

 

A teljes cikk a Világgazdaság pénteki számában olvasható

 

fluktuáció munkaerőhiány
Kapcsolódó cikkek