Tavaly 8,7 százalékkal nőtt a vegyipari termelés volumene, így a hozzájárulása a feldolgozóipari termeléshez 18,7 százalékról 19,9-re emelkedett. A vegyiparra is jellemző a nagyvállalatok koncentrációja, e nagyvállalatok adták a kibocsátás 74 százalékát – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Helyzetkép az iparról, 2018 című elemzéséből. A külpiaci eladások mellett a belföldiek is emelkedtek, ezzel az utóbbi területen befejeződött a három éve tartó csökkenés. A műanyag-alapanyagok gyártása – amely az alág csaknem kétharmadát adja – 2,1 százalékkal meghaladta az előző évit.
A tavalyi bővülés elsősorban az európai gazdasági környezet kedvező helyzetére vezethető vissza. A hazai vegyipar árbevételének csaknem 70 százaléka az exportból származik, ennek a háromnegyede pedig az EU piacáról – válaszolt a Világgazdaságnak Budai Iván, a Magyar Vegyipari Szövetség (Mavesz) igazgatója. A szakember kedvező fejleménynek nevezte, hogy a vegyipari termékek belföldi értékesítése többéves csökkenés után tavaly növekedett. Ez összefügg a belföldi gazdasági mutatók javulásával, valamint az építőipar, a gépjárműgyártás és több más feldolgozóipari ágazat bővülésével is. Az igazgató elmondta: a magyar vegyipar teljesítménye több éve meghaladja az uniós átlagot, többek között a technológiai és hatékonyságnövelő beruházásoknak, valamint a piaci igényekhez rugalmasan alkalmazkodó fejlesztéseknek köszönhetően.
Az eredményes működés ellenére az ágazat számos problémával küzd. Ezek közül a legégetőbb a munkaerőhiány. A szövetség támogatja a munkaerő-utánpótlással kapcsolatos tagvállalati programokat és a fiatalok körében a természettudományos tantárgyak és a vegyipari pályák iránti érdeklődés felkeltését és erősítését.
A munkaerőhiány mellett nagy kihívás a szektornak az energiahatékonyság növelése és a klímapolitikai célok megvalósításához való hozzájárulás. A Mavesz igazgatója szerint már számos, a fenntarthatósági célokat szolgáló, korszerű és innovatív megoldást kínál az ágazat, legyen szó akár az energiatakarékosságot, a hőszigetelést vagy a megújuló energiaforrásokat hasznosító eszközökről. „A vegyipar az EU-ban, így Magyarországon is a technológiai sajátosságaiból adódóan az egyik legszigorúbban szabályozott iparág. Ezért felmerül a szabályozás optimalizálásának kérdése, vagyis az, hogy a célok elérése mellett a szektor versenyképességét hogyan lehet megőrizni” – emelte ki. Hozzátette, hogy a technológiai átállás terén a nehézvegyipari társaságok már ma is megteszik a szükséges lépéseket. Az elsősorban finomkémiai és speciális vegyianyag-termékeket gyártó hazai kkv-k azonban több figyelmet és támogatást igényelnek, hogy megőrizhessék és erősíthessék versenyképességüket.
A szövetség igazgatója szerint az idei első öt hónap statisztikái alapján 2019-ben is számottevő bővülésre számíthatunk, bár ennek mértéke – a magasabb bázis miatt is – várhatóan alacsonyabb lesz a tavalyinál. Úgy látja, hogy indokolt az optimizmus, ugyanis a magyar vegyiparban igen nagy volumenű beruházások folynak.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.