Magyar gazdaság

Tovább mérséklődhetett az infláció

Az alapvető folyamatok nem változtak augusztusban, az árnyomás a nyáron megszokott szintű lehetett.

A Világgazdaság elemzői konszenzusa alapján augusztusban 3,2 százalék lehetett az éves alapon mért mindössze 0,1 százalékponttal magasabb a Magyar Nemzeti Bank (MNB) várakozásánál, és az előző havi adathoz képest csak 0,1 százalékpont csökkenést jelez. A Központi Statisztikai Hivatal kedden 9 órakor közli az augusztusi fogyasztói árindex adatát, az MNB pedig 11 órakor teszi közzé a frissített inflációs alapmutatókat. A maginfláció az előző hónappal megegyező mértékű, 3,7 százalék maradhatott, és az adószűrt maginfláció – júliushoz hasonlóan – 3,2 százalékon állhat. Ugyan az idei fogyasztói árindex az elemzők szerint 0,2 százalékponttal magasabb lesz az MNB 3,2 százalékos becslésénél, jövőre viszont a szakértők várnak alacsonyabb, 3,3 százalékos inflációt, amely 0,1 százalékponttal alacsonyabb a jegybanki prognózisnál.

Fotó: VG / Móricz-Sabján Simon

Az olajárak csökkenése mérsékelte a fogyasztói árindexet, az alapfolyamatok azonban továbbra is erősek, a maginfláció a célsáv tetejének közelében tartózkodhat

– mondta lapunknak Regős Gábor, a Századvég makrogazdasági csoportjának vezetője. Szerinte a következő hónapokban az olajár és a forintárfolyam alakulása határozhatja meg az infláció alakulását.

Trippon Mariann, a CIB Bank vezető elemzője szerint augusztusban a ruhaboltok leértékelései és az üzemanyagárak csökkenése lefelé húzhatta a fogyasztói árindexet, a korábbinál gyengébb forintárfolyam pedig egyelőre nem jelenik meg az infláció alakulásában.

A teljes cikk a Világgazdaság hétfői számában olvasható

augusztus konszenzus 2019 infláció fogyasztói árindex
Kapcsolódó cikkek