Magyar gazdaság

Felforgatta a piacot a babaváró

Három hónap leforgása alatt mintegy 280 milliárd forintnyi babaváró hitelről született szerződés. Nagyrészt ennek köszönhető, hogy az első kilenc hónapban megugrott az új lakossági kihelyezések mennyisége is.

Látványos változást hozott a lakossági hitelpiacon a július elejétől elérhető babaváró kölcsön. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint július eleje és szeptember vége között 277,3 milliárd forint értékben kötöttek szerződéseket a pénzügyi szolgáltatók a támogatott konstrukcióra vonatkozóan, amelyből csaknem 98 milliárd a szeptemberi hónapra jutott.

A szerződött összeg legnagyobb részét pedig folyósították is, így a harmadik negyedév végén már meghaladta a 271 milliárd forintot a babaváró állománya.

OTP, bank, banki ügyintézés, sorszám, ATM illusztrációk
Fotó: Kallus György
Fotó: Kallus György

Az új konstrukció feltűnésének hatásai a lakossági hitelpiac minden területén tükröződnek. Érthető módon az új fogyasztásihitel-szerződéseknél a leglátványosabb a változás, hiszen a babaváró hitelt itt (az áruvásárlási és egyéb hiteleknél) tartja nyilván a jegybanki statisztika. Ennek nyomán a fogyasztási hiteleknél 2019 első kilenc hónapjában 972,2 milliárd forintnak megfelelő új szerződést mutatott ki – a folyószámlahiteleket nem számítva – az MNB, ez majdnem pontosan a duplája az egy évvel korábbinak.

A lakáshiteleknél viszont – éppen a babaváró konstrukció feltűnése miatt – már jóval szerényebb a bővülés: itt az első kilenchavi, 677,3 milliárdos szerződéses összeg 5,4 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál. Figyelemre méltó, hogy a jól látható lassulás ellenére a szeptemberi hónap egyáltalán nem alakult rosszul a lakáshitelpiacon: az akkor regisztrált, 76,3 milliárdos új mennyiség több mint hétmilliárd forinttal magasabb az egy hónappal korábbinál.

A teljes cikket a Világgazdaság keddi számában olvashatják

2019 hitelkihelyezés január-szeptember MNB
Kapcsolódó cikkek