Magyar gazdaság

Megugorhattak novemberben az árak

Elsősorban az olajárak miatt emelkedhetett meg jelentősen a fogyasztói árindex novemberben, a maginflációs mutatók azonban nem változnak.

Novemberben 3,3 százalék lehetett az éves alapon mért a Világgazdaság elemzői konszenzusa szerint. A Központi Statisztikai Hivatal holnap közli a tényadatot. A lapunk összegzésében mért drágulási ütem 0,4 százalékponttal magasabb lehet az októberi fogyasztói árindexnél, azonban elmaradhat a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 3,5 százalékos prognózisától.

Az árnyomást jelző maginfláció továbbra is a jegybanki célsáv tetején alakulhat, vagyis 4 százalék lehet, az MNB által kiemelten figyelembe vett adószűrt maginfláció 0,1 százalékponttal 3,6 százalékra mérséklődhetett. Idén és jövőre egyaránt 3,3 százalék lehet az éves átlagos infláció.

A bázisidőszakban mérséklődött a fogyasztói árindex, ez emeli jelentős mértékben az inflációt 2019 novemberében. A jelenség elsősorban az olajárak alakulásának tudható be

– mondta a Világgazdaság kérdésére Regős Gábor, a Századvég makrogazdasági csoportjának vezetője. Az inflációs nyomáshoz elsősorban a gyenge forintárfolyam, a magas kereslet és a dinamikusan emelkedő bérek járulnak hozzá.

Regős Gábor hozzáfűzte: az importált infláció csak részben ellensúlyozza az erőteljes belső kereslet okozta árnyomást. Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője szerint a bázishatás mellett az élelmiszerek gyors áremelkedése is fontos tényező.

További részletek a Világgazdaság hétfői számában

konszenzus 2019 infláció november fogyasztói árindex
Kapcsolódó cikkek