Magyar gazdaság

Áfacsalások torzítják a statisztikákat

Az adócsalások felelhetnek az unió belső kereskedelmi többletéért. Az exporttal trükközők évi 30-60 milliárd eurót húzhatnak ki a tagállamok zsebéből.

Az és az euró­övezet óriási belső kereskedelmi többletének hátterében a tömeges adócsalások állhatnak – állítja a kieli Világgazdasági Intézet és a müncheni Ifo gazdaságkutató intézet közös tanulmánya. Az Európai Unió a belső kereskedelemben 2018-ban 307 milliárd eurós többletet hozott össze, a közösség GDP-jének nagyjából 2 százalékát, többet, mint a nyolc legkisebb uniós tagállam gazdasága együttvéve – pedig az összegnek értelemszerűen nullának kellene lennie. Az euróövezet belső többlete 126 milliárd eurós lett 2018-ban. A kutatók 1993-ra visszamenőleg vizsgálták az adatokat: azóta enyhén pluszos a mérleg, a 2004-es bővítés után azonban nagyon megugrott.

Az elmúlt tizenkét évben a teljes közösség többlete 2900 milliárd eurós volt.

Martin Brami, az Ifo kutatója és Gabriel Felbermayr, a kieli intézet elnöke szerint a többlet jelentős részéért az áfacsalások lehetnek a felelősek. Úgy magyarázták: mikor egy cég bejelenti a saját termékét exportra, mentesül a forgalmi alól. Ugyanakkor lehet, hogy a valóságban mégsem exportra megy a termék, hanem a határokon belül marad, így pedig nem jelenik meg a másik fél importstatisztikáiban, és adózatlan marad.

Fotó: VG/ Földi D. Attila

A kutatók szerint ez a gyakorlat 2018-ban mintegy 30 milliárd eurót húzott ki a tagállamok zsebéből, de az összeg elérheti a 60 milliárd eurót is.

Felbermayr és Brami több dologgal is próbálta magyarázni a többletet, de az általuk felhozott mérési hibák és véletlen figyelmetlenségek önmagukban nem okoznának ekkora eltérést. A kutatók hangsúlyozták: a globális többlet 357 milliárd eurós volt 2018-ban – tehát az összeg 86 százalékát az unió egymaga produkálja. Ez akkora összeg, amivel a döntéshozóknak is foglalkozniuk kell, ráadásul rávilágít arra, hogy az uniónak a tagállamok nem valós adatokat szolgáltatnak.

A teljes cikk a Világgazdaság szerdai számában olvasható

áfacsalás Martin Brami Európai Unió export
Kapcsolódó cikkek