Magyar gazdaság

A Standard & Poor's adott egy piros pontot a magyar gazdaságnak

Felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javította az eddigi stabilról a hosszú és rövid lejáratú, devizában és forintban fennálló magyar államadósság-kötelezettségek befektetési ajánlású, „BBB/A-2” szintű besorolásának kilátását pénteken a Standard & Poor's hitelminősítő, mindenekelőtt a magyar gazdaság erőteljes növekedési teljesítményével indokolva a lépést. Egy másik nemzetközi hitelminősítő, a Fitch Ratings ugyancsak pénteken változatlan stabil kilátással megerősítette Magyarország szintén „BBB” fokozatú államadós-besorolását.

  • Felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javította az eddigi stabilról Magyarország befektetési ajánlású, „BBB” szintű államadós-besorolásának kilátását pénteken a Standard & Poor's hitelminősítő – közölte pénteken a hitelminősítő.
  • Megerősítette változatlan stabil kilátással Magyarország befektetési ajánlású, „BBB” szintű államadós-besorolását pénteken a Fitch Ratings hitelminősítő – közölte szintén péntek este a cég.
  • Az S&P a lépését többek között azzal indokolta, hogy a magyar gazdaság átlagosan 5 százalékkal nőtt 2018-2019-ben, míg 2020-ban 3,5 százalékkal bővülhet. A Standard & Poor's a magyar szuverén osztályzat kilátásának pozitívra javításához fűzött, péntek éjjel Londonban ismertetett értékelésében kiemelte: azzal, hogy pozitívra javították az államadósság-besorolás kilátását,

    megnőtt annak az esélye, hogy a következő 24 hónapban felminősítsék Magyarországot,

    ha Magyarország gazdasági teljesítménye a továbbiakban is erőteljesebb és kiegyensúlyozottabb lesz, mint a vele összehasonlítható besorolású társgazdaságoké.

    Az S&P hozzátette: javulhat a magyar osztályzat akkor is, ha az államháztartási hiány az előrejelzési távlatban jelentősen csökken.

    Közel 5 százalékkal nőtt tavaly a magyar GDP

    A várakozásokat lényegesen felülmúlták a pénteki növekedési adatok, az elemzők újabb pozitív meglepetésről beszélnek.

    Fotó: AFP

    Idén is hatszor veszik górcső alá a magyar adósbesorolást

    Egyszerre két felülvizsgálattal indult a magyar államadós-osztályzatok idei hitelminősítői vizsgálatsorozata: a három piacvezető nemzetközi hitelminősítő a tavalyi gyakorlathoz hasonlóan 2020-ban is összesen hatszor – egyenként két-két alkalommal – veszi napirendre a magyar szuverén besorolásokat. A Standard & Poor's és a Fitch Ratings a magyar adósosztályzatok második idei felülvizsgálatára is ugyanazt a napot, augusztus 14-ét jelölte ki.

    A harmadik globális piacvezető hitelminősítő, a Moody's Investors Service idei felülvizsgálati menetrendjében Magyarország először március 27-én, majd szeptember 25-én kerül sorra.

    Mi történt 2019-ben?

    A Standard & Poor's a tavalyi első felülvizsgálati időpontban, 2019. február 15-én egy fokozattal „BBB/A-2”-re javította a hosszú és rövid futamidejű, devizában és forintban fennálló magyar államadósság-kötelezettségek besorolását az addigi „BBB mínusz/A-3”-ról.

    Egy héttel később, 2019. február 22-én a Fitch Ratings ugyancsak egy fokozattal szintén „BBB”-re javította a devizában és forintban fennálló hosszú futamidejű magyar államadósság-kötelezettségek osztályzatát az addigi „BBB mínusz”-ról.

    A Moody's Investors Service jelenlegi „Baa3” magyar államdós-besorolása a Fitch Ratings és az S&P módszertanában „BBB mínusz”-nak – vagyis e két cég előző magyar szuverén besorolásának – felel meg, így a Moody's a másik két globális hitelminősítőnél egy fokozattal alacsonyabb besorolást tart érvényben Magyarországra.

    adósbesorolás hitelminősítés hitelminősítők S&P Fitch
    Kapcsolódó cikkek