Magyar gazdaság

Dolgozókat igazolhatnak át az áruházak

Megoldást jelenthet a hatalmas nyomás alatt álló élelmiszerláncoknak, ha határozott idejű, három hónapra szóló szerződést köthetnek azokkal az iparcikküzleti eladókkal, akik épp a vírushelyzet miatt válnak szabad munkaerővé.

Az élelmiszer-kiskereskedé­sek be­számolója szerint múlt hét szerda óta lényegében minden nap a karácsony előtti időszak forgalmát idézi – mondta a Világ­gazdaságnak Karsai Zoltán, a Keres­kedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) elnöke.

Éppen ezért arra irányulnak a tárgyalásaik, hogy kiegyenlítsék a piaci hatásokat, és a vírushelyzet miatti forgalomkieséssel leginkább sújtott áruházakból – legyen az divatáru-, sport- vagy éppen bútorbolt – a felszabaduló munkaerő-kapacitást átirányítsák az élelmiszerüzletekbe.

A KASZ elnöke előrebocsátotta: erre a manőverre az a kézenfekvő megoldás, hogy az említett dolgozók fizetés nélküli szabadságot vehessenek ki a munkahelyükön, miközben határozott időre, három hónapra egy szuper- vagy éppen hipermarket kötelekébe kerülnek pénztárosként, árufeltöltőként vagy raktárosként.

Fotó: Magyar Nemzet – Mirkó István

Karsai Zoltán hangsúlyozta:

előremutató a dolgozók jövedelemkiesését garantáló megállapodások előkészítése. Ennek során sokat nyom a latban, hogy ma már egy kiskereskedelmi munkavállaló szinte akkora kincs, mint egy egészségügyi dolgozó.

A hektikus piaci hatásokat az iparági értesülések is alátámasztják.

A Világgazdaság úgy tudja, az egyik fővárosi bevásárlóközpont amúgy nagy forgalmú divatáruüzletében hétfőn négy óra alatt egyetlen vásárló vett valamit 13 ezer forint értékben, míg ugyanennek a ruházati láncnak egy másik budapesti üzletében a délelőtti forgalom mindösszesen 3500 forintot tett ki.

Ezzel szemben az egyik élelmiszerdiszkont agglomerációban található üzletében – ahol „normál” időkben a hétmillió forintos napi forgalom már rendkívül erősnek számít – hétfőn csaknem húszmillió forintos bevételt könyveltek el.

Tegnap délelőtt ugyanitt már szakaszosan engedték be a vásárlókat.

A teljes cikket elolvashatják a Világgazdaság szerdai számában

felvásárlás idénymunka élelmiszerlánc
Kapcsolódó cikkek