Magyar gazdaság

Katások tízezreinek jár az engedmény

Hat ponttal bővül a gazdaságvédelmi intézkedések listája. Az iparszövetség szerint a gazdaság újraindításához további lépésekre van szükség.

Az eddigi intézkedések tűzoltásra elegendők, a munkahelyek megtartásához további lépésekre lenne szükség – mondta a Világgazdaságnak Németh László, az Ipartestületek Országos Szövetségének (Iposz) elnöke.

A magyar kkv-knak jellemzően egy-két havi tartalékuk van, azonban a mostani leállásnál öt hónapra kell kalkulálni.

Az Iposz felmérése szerint sokkal több vállalkozás került bajba, mint amennyire előzetesen számítottak, ráadásul nemcsak a szolgáltató szektorban, hanem az ipari kisvállalatok is termelési nehézségekkel szembesülnek.

Németh László felhívta a figyelmet, hogy nemcsak a 380 ezer katás cég van veszélyben, hanem sok társasági szerint adózó egyéni vállalkozó is. Azoknak a cégeknek, ahol alkalmazottak is vannak, az előbbiek mellett az adót és a járulékokat is ki kell gazdálkodniuk, ami további terhekkel jár. Amennyiben a vállalkozások tőke nélkül maradnak, nagyszámú elbocsátás jöhet.

Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala

A katás adókönnyítések havonta négy-hatmilliárd forint kiesést okozhatnak a költségvetésnek, így

a korábbi kedvezménnyel együtt összesen 14-20 milliárd forinttal folyhat be kevesebb az államkasszába a tervezetthez képest

– mondta lapunknak Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője. A hétfői intézkedéssel a katás vállalkozások harmada mentesül az adófizetés alól átmenetileg. A szakértő hozzáfűzte: a korábbi katás tartozásokkal együtt nagyjából 18 milliárd forinttól eshet el a költségvetés.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője azt húzta alá, hogy nem a tegnapi bejelentések fogják megmenteni Magyarországot a recessziótól.

A makrogazdasági hatás elhanyagolható, azonban mikroszinten ez nagy segítség lehet a bevételüktől megfosztott kisvállalkozóknak.

Újabb gazdaságvédelmi döntések

Hat további gazdaságvédelmi döntést hoztunk – jelentette be Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke a héttfői koronainfón.

  • A kormányfő elmondta, hogy további 81 ezer kisvállalkozónak adnak június 30-ig mentességet a kisvállalkozók tételes adója (kata) fizetési kötelezettsége alól. Egyebek mellett a fodrászat, a szépségápolás, a festés, az üvegezés, a villanyszerelés, az egyéb humán egészségügyi ellátás, az előadó-művészet, a víz- és gázszerelés, az épületasztalosság, a járóbeteg-ellátás, a padló- és falburkolás, a testedzési szolgáltatás és egyéb sporttevékenység, valamint az idősek és fogyatékosok ellátása mentesül az adófizetés alól átmenetileg.
  • Második pontként a március 1. előtt keletkezett katatartozásokra ad haladékot a kormány, ezeket csak a lejárta utáni negyedévben kell majd megfizetni.
  • Harmadszor a kormányfő közölte, hogy a reklámbevételek kiesése miatt – a turizmus-vendéglátáshoz hasonlóan – járulékkedvezményben részesülnek a médiaszolgáltatók.
  • A negyedik pont szerint felfüggesztik a kilakoltatásokat és a lefoglalásokat.
  • Az ötödik intézkedés az adótartozások behajtását szünetelteti a veszélyhelyzet tartama alatt.
  • A hatodik lépés, hogy a lejáró gyes-, gyet-, gyed-jogosultságokat meghosszabbítják, az édesanyákat a jelenlegi státuszban tartják. A KSH adatai szerint 2019-ben havonta 103 ezren voltak jogosultak gyedre. A gyet kizárólag a nagycsaládosoknak járó támogatás, amelyet legalább három gyermek esetén igényelhetnek a szülők. A gyesre a gyermek harmadik életévének betöltéséig érvényes a jogosultság.
  • Orbán Viktor közölte, hogy az akciótervek mintegy 3600 milliárd forintot hagynak az embereknél.

    A cikk a Világgazdaság keddi számában jelent meg

    koronavírus Orbán Viktor gazdaságvédelem
    Kapcsolódó cikkek