Magyar gazdaság

Kiderül, mennyit ér a horvátoknak a Mol INA-pakettje

A zágrábi kormány ajánlatát a járvány miatt romló gazdasági helyzet és a választás is befolyásolhatja.

Felgyorsulhatnak a Mol és az INA közötti tárgyalások a horvát olajcég sorsáról. A Bloomberg információi szerint ma teheti le a horvát kormány asztalára a horvát olajtársaság értékeltségéről szóló elemzést a Lazard befektetési bank, s

a horvát állam annak alapján tehet ajánlatot a Mol kezében lévő, 49 százalékos INA-részvénycsomag visszavásárlására.

A zágrábi társaság átvilágításával még tavaly augusztusban bízta meg az angol–francia befektetési tanácsadót a kabinet, a március végi határidőt azonban felülírta a koronavírus-járvány. A pénzintézet alapos vizsgálattal alátámaszott árbecslése azért is lesz mérvadó, mert nagyon eltérő összegek forognak a közbeszédben.

Az INA tőzsdei kapitalizációja alapján 2,1 milliárd dollár adódna a Mol 49 százalékos üzletrészére,

ez azonban nem igazán ad reális képet, mivel a horvát olajpapír az alacsony közkézhányad miatt meglehetősen illikvid.

Fotó: Getty Images

Reálisabb ezért az EV/EBITDA-alapú becslés, amely azt mutatja, hogy jelenleg 400-500 millió dolláros értéket képviselhet a magyar társaság INA-pakettje Pletser Tamás, az Erste olajipari szakértője szerint.

Maradnak nyitott kérdések az értékbecslés megérkezése után is,

a legégetőbb, hogy a mostani bizonytalan gazdasági helyzetben Horvátországnak miként lesz pénze az akvizícióra.

Nem véletlenül vetette fel nemrégiben Davor Stern, az INA felügyelőbizottságának korábbi elnöke, hogy részvénycserével rendezzék a két cég viszonyát. Az Erste szerint a legvalószínűbb forgatókönyv mégis az, hogy továbbra is marad a patthelyzet.

A horvát gazdaság helyzete miatt nem ígérkezik könnyűnek a megállapodás Gaál Gellért, a Concorde elemzője szerint sem. A szakértő ezzel együtt úgy véli, a Molnak remek alkupozíciót adhat, hogy a washingtoni választott bíróság döntése értelmében a magyar társaság több százmilliós, legjobb esetben akár egymilliárd dolláros kompenzációra is számíthat a horvát kormánytól.

A teljes cikket a Világgazdaság keddi számában olvashatja

kivásárlás értékbecslés mBank INA Mol VTB
Kapcsolódó cikkek