Magyar gazdaság

Újabb gazdaságösztönzés jöhet az USA-ban

Már majdnem egy hete mindennap rekordot dönt az új koronavírusos esetek száma az Egyesült Államokban. Mivel félő, hogy leáll a gazdaság kilábalása a válságból, egyre valószínűbb, hogy a kormánynak és a jegybanknak új ösztönző intézkedéseket kell tennie.

Egyre nagyobb dilemmát okoz az Egyesült Államokban, hogy folytassák-e a járványkorlátozások enyhítését, vagy szigorítsanak újra: a szerda volt az ötödik egymás utáni nap, amikor rekordszámú beteget jelentettek. Globálisan itt a legnagyobb az esetek száma, ami szigort követelne, de a gazdaság újraéledése elakadni látszik.

Akármilyen stratégiát választanak a tagállamok, egyre biztosabb, hogy az eddigi óriási költségvetési és jegybanki ösztönzés nem lesz elegendő, és újabb intézkedéseket kell hozni.

Fotó: MTI/EPA/Larry W. Smith

Donald Trump elnök a nyitás mellett van, olyannyira, hogy a szövetségi finanszírozás csökkentésével fenyegetett, amennyiben az iskolák nem nyitnak ki újra. Ez kritikus kérdés – mondta az atlantai Federal Reserve elnöke, Raphael Bostic –, mert a bezárt iskolák rengeteg embert hátráltatnak a munkában.

A jegybankár figyelmeztetett: a legutóbbi adatok szerint mintha elakadt volna a gazdaság kilábalása. A teljes lezárás, ami a járvány korai szakaszát jellemezte, várhatóan nem tér vissza, a jegybanknak és a kormányzatnak meg kell fontolnia a további gazdaságösztönző lépéseket – mondta újságíróknak Bostic.

James Bullard, a St. Louis-i Fed elnöke többször is óvott a zárlatintézkedések meghosszabbításától,

ami szerinte depresszióba küldené az amerikai gazdaságot.

Kormányzati oldalról – az elnök közlése szerint – az amerikai háztartások a korábban kiosztott 270 milliárd dollár után egy második körben újabb támogatást kapnának. Bostic a kisvállalkozások kisegítését is sürgette, amelyek kimaradtak a korábbi intézkedésekből.

A piacok biztosak benne, hogy ha szükséges, az adminisztráció és a Fed is újra a gazdaság segítségére siet.

Ehhez lökést adhat a jövő héten induló amerikai vállalati jelentési szezon, az elemzők borzasztó eredményeket várnak.

További részletek a Világgazdaság pénteki számában

Donald Trump járványkorlátozás szövetségi finanszírozás Fed Amerikai Egyesült Államok
Kapcsolódó cikkek