Magyar gazdaság

Csúcsra pörgött júliusban a hazai turizmus

Az idei év júliusában kiemelkedő eredményt ért el a hazai turisztikai ágazat. Bár márciusban úgy tűnt, hogy a világjárvány elmossa az idei szezont, a belföldi promóciók meghozták eredményüket, a magyarok itthon maradtak és hazai szálláshelyeket kerestek fel. A Magyarország visszavár kampány oly annyira sikeres lett, hogy a júliusi belföldi vendégszám a tavalyi eredményeket is felülmúlta. Mivel a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) számára minden hazai szálláshely kötelezően naponta adatot szolgáltat, így már most részletes kép áll rendelkezésre az idei első hét hónap forgalmáról is.

A legfrissebb összesített adatok szerint 2020. júliusában

a magyarországi szálláshelyekre közel 1,4 millió vendég érkezett, akik 4,3 millió vendégéjszakát töltöttek el.

Ebből 1,2 millió belföldi vendég 3,6 millió vendégéjszakát tartózkodott a hazai szálláshelyeken. Ezzel a belföldi vendégek száma júliusban meghaladta a tavaly júliusi belföldi vendégszámot (1,1 millió), és az előző havinak (460 ezer) is két és félszeres lett – írja közleményében az MTÜ.

Balaton

Júliusban tovább erősödött a belföldi vendégek legkedveltebb nyaralóhelyének vendégforgalma

A Balaton kiemelt térség szálláshelyeire összesen 504 ezer vendég érkezett, akik 1,7 millió vendégéjszakát töltöttek el.

Kapósak lettek a nyaralók itthon

Megugrott az érdeklődés a kiadó nyaralók iránt – jelentette ki korábban az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Ezek 51 százaléka magán- és egyéb szálláshelyeken, míg 28 százaléka szállodákban realizálódott. A térségben az elmúlt hónapban a belföldi vendégek domináltak, az összes vendégéjszaka szám 86 százalékát ők adták. A belföldi vendégek legkedveltebb települései az eltöltött vendégéjszakaszám szerinti sorrendben Siófok, Balatonfüred, Hévíz, Balatonlelle és Zalakaros voltak. A TOP 5 küldőország – szintén a vendégéjszakák száma alapján – Németország, Csehország, Lengyelország, Szlovákia és Ausztria volt.

Vidék

A vidéki szálláshelyekre összesen mintegy 1,4 millió vendég érkezett 2020 júliusában, akik 4,1 millió vendégéjszakát töltöttek el. Vidéken is erőteljes volt a belföldi forgalom, a vendégek 88 százaléka hazai volt. Az összes vendégéjszaka szám 44 százalékát magán- és egyéb szálláshelyek, további 33 százalékát szállodák, 10 százalékát kempingek, 7 százalékát pedig panziók adták. A Balaton régió mellett, ahol az összes belföldi vendégéjszakaszám 42 százaléka realizálódott, népszerűek voltak a Mátra-Bükk, valamint a Debrecen-Hajdúszoboszló-Hortobágy-Tisza-tó kiemelt térségek is. A TOP 5 küldőország, vendégéjszakaszám szerinti sorrendben Németország, Csehország, Lengyelország, Szlovákia és Ausztria volt. A külföldiek körében a vidéki térségek közül a Balaton mellett Debrecen-Hajdúszoboszló-Hortobágy-Tisza-tó és a Szigetköz-Győr-Pannonhalma térségek voltak a leglátogatottabbak.

Fotó: Varga György

Budapest

Júliusban 78 ezer vendég érkezett a fővárosba, és 236 ezer vendégéjszaka adata került be az NTAK-ba, ezeknek 50 százaléka szállodákban realizálódott. További 36 százaléka budapesti magán- és egyéb szálláshelyeken, 11 százaléka pedig közösségi szálláshelyen került eltöltésre. A külföldi vendégek számának mérsékelt növekedése tovább folytatódott júliusban is. Az év hetedik hónapjában 47 ezer külföldi szállt meg Budapesten, ezzel márciust követően ismét magasabb lett a külföldi vendégek száma, mint a belföldieké, amely 31 ezer volt júliusban. A TOP 5 küldőország, vendégéjszakaszám alapján Németország, Lengyelország, Franciaország, Egyesült Királyság és Csehország volt.

Nehéz helyzetben lehet a BGYH

A nagyobb vidéki fürdőkéhez viszonyítva jelentősen csökkent a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. árbevétele júliusban, a tavalyi év hasonló időszakához képest. Mindeközben jelentős, felújításra szánt összegeket éltek fel – írja a Magyar Nemzet.

Szálláshelyek bevételei, költések

Az összes szálláshely szállásdíj bevételének 53 százaléka szállodákban, további 32 százaléka pedig a magán- és egyéb szálláshelyeknél keletkezett júliusban. A gazdaságvédelmi akcióterv keretében a kormány a belföldi turizmus motorjának számító SZÉP-kártyát tavasszal még kedvezményesebbé tette a béren kívüli juttatási formák között. Nemcsak a kártya összes adóterhe csökkent mintegy a felére (15 százalékra), de a feltölthető összeg is a duplájára emelkedett.

A magyarok közel 8 milliárd forintot költöttek a szálláshely alszámláról, így a szálláshelyek összes bevételének ebben a hónapban mintegy 17 százalékát adta a SZÉP-kártyás forgalom.

Júliusban a SZÉP-kártya költések 72 százaléka szállodákban, további 13 százaléka magán- és egyéb szálláshelyeken realizálódott.

Minden korábbi rekord megdőlt júliusban

A nyári hónapok feledtették a járvány okozta visszaesést: az MKB SZÉP-kártyák tulajdonosai július végéig kilenc százalékkal többet költöttek, mint 2019 hasonló időszakában.

Összesített adatok

Az első hét hónap összesített adatai alapján július végéig 4,1 millió vendég 11,3 millió vendégéjszakát töltött el a magyarországi szálláshelyeken, a vendégek 65 százaléka belföldi volt. A szállodák 2,3 millió vendéget és 5,4 millió vendégéjszakát regisztráltak. Az összesített adatok alapján július végéig a budapesti szálláshelyeken 817 ezer vendég szállt meg, és 2,3 millió volt a vendégéjszakák száma. Az év első hét hónapjában a vidéki szálláshelyekre 3,3 millió vendég érkezett, akik közel 9 millió vendégéjszakát töltöttek el. Míg vidéken a belföldi vendégek voltak többségben – 84 százalék –, addig Budapesten a külföldiek, 76 százalékban, a teljes időszakra vonatkozóan – olvasható az MTÜ közleményében.

Továbbra is reménytelen a helyzet a fővárosi turizmusban

Majd egy évig biztosan nem fog helyreállni a budapesti turizmus – nyilatkozta korábban a Világgazdaságnak Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (Szállodaszövetség) elnöke. Arra figyelmeztetett, hogy hiába pörög a belföldi turizmus, a kieső külföldi vendégéjszakákat semmi sem tudja pótolni a fővárosban.

Tavasszal még abban bíztak a szakemberek, hogy szep­temberre helyreáll a fővárosi idegenforgalom, de ma már kijelenthető, hogy 2021 húsvétjáig erre biztosan nem kerül sor

– mondta.

Padlóra küldte a magyar gazdaságot a koronavírus

A 10,5 százalékos várakozáshoz képest több mint 3 százalékponttal nagyobb volt a magyar gazdaság visszaesése . A 2008-ban kirobbant világválságkor sem zuhant ekkorát a A Pénzügyminisztérium közleményében hangsúlyozza, hogy a magyar gazdaság ellenállóbbnak bizonyult az uniós átlagnál. Elemzők szerint a legrosszabb elképzeléseket is felülmúlta a valóság. A szálláshelyszolgáltatás szinte teljesen leállt áprilisban, azonban a belföldi turizmus élénkülése már látszott a júniusi adatokban, noha kifejezetten kedvezőtlen időjárás volt.

 

MTÜ Balaton szép-kártya nyaralás
Kapcsolódó cikkek