Magyar gazdaság

A nők a járvány igazi vesztesei

A koronavírus fokozta a nemek közötti egyenlőtlenségeket.

A nők globálisan legalább 800 milliárd dolláros jövedelemtől estek el 2020-ban – derül ki az Oxfam International friss felméréséből. Ez az összeg magasabb, mint 98 ország összesített bruttó hazai terméke, sőt, az Amazon tavalyi 700 milliárd dolláros piaci kapitalizációját is meghaladja – érzékelteti az arányokat a CNN hírportál.

Bár a koronavírus-járvány mindenkinek az életére hatással volt, a nőket különösen hátrányosan érintette:

többen a munkahelyüket veszítették el, illetve voltak kénytelenek feladni azt, másokat a gyerekek otthoni oktatásának megszervezése okozott gondot.

Ennek eredményeképpen a gazdasági válság súlyosabb hatással van a nőkre, akik amúgy is túlreprezentáltak az alacsony béreket és kevés juttatást nyújtó, kevésbé stabil ágazatok munkavállalói körében – mondta Gabriela Bucher, az Oxfam International ügyvezető igazgatója.

Fotó: Shutterstock

A kenyai székhelyű nonprofit szervezet szerint a nők teljes jövedelemvesztesége még a becsült értéknél is magasabb lehet, miután a számítás nem veszi figyelembe az informális gazdaságban – főként a háztartásokban, a piacokon és a ruhagyártásban – dolgozó nők millióinak elvesztett bérét. Tavaly globálisan több mint 64 millióval csökkent a nők által betöltött állások száma, ami az összes női munkahely 5 százalékát teszi ki, szemben a férfiakkal, akiknél a veszteség 3,9 százalék volt – írja az OxFam.

Ráadásul, a járvány hosszabb távon drasztikus hatással lehet a női munkalehetőségekre, hiszen a pandémia fokozza a nemek közötti egyenlőtlenségeket, és mélyítheti a bérszakadékot.

A nők világszerte átlagosan a férfiak keresetének 77 százalékát kaphatták csak kézhez eddig az ENSZ adatai szerint.

Bucher szerint a válságból való kilábalás lehetetlen a nemek közötti egyenlőtlenségek kiküszöbölése nélkül. Hozzátette, a fenntartható gazdasági konjunktúrának elő kell segítenie a nők foglalkoztatását, amelyre kedvező hatással lehet az erős szociális biztonsági háló.

Az Egyesült Államokban Joe Biden kormánya a közelmúltban már tett erőfeszítéseket a női foglalkoztatottság elősegítésére: az amerikai elnök 39 milliárd dolláros segélycsomagot jelentett be, amelyekkel a gyermekgondozást segítő szolgáltatókat támogatja.

Jó IT-sokká válhatnak a kismamák

A Green Fox Academy kismamáknak indított képzése után minden hallgató el tudott helyezkedni, a kisgyermekeseket foglalkoztató cégek kiemelkedően eredményesnek tartják a kismamákat.

 

járvány COVID-19 férfiak nők koronavírus egyenlőség nemek
Kapcsolódó cikkek