Magyar gazdaság

Már látszik a fordulat a munkaerőpiacon

Éves összevetésben nőtt, egy hónap alatt azonban már esett az állástalanok száma.

Márciusban 4 millió 616 ezer volt a magyarországi foglalkoztatottak havi átlagos száma a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közlése szerint, 41 ezerrel több, mint egy éve, és 66 ezerrel több, mint az előző hónapban. A munkanélküliek 194 ezres száma azonban 25 ezerrel nagyobb a 2020. márciusinál, de 19 ezerrel kisebb a 2021. februárinál. Január–március átlagában a hazai elsődleges munkaerőpiaci dolgozók száma 16 ezerrel nőtt, eközben a közfoglalkoztatottaké 17 ezerrel, a magyarországi háztartások külföldön dolgozó tagjainak száma pedig 39 ezerrel volt kisebb, mint egy évvel korábban.

Márciusban már többen dolgoztak, mint februárban

A szezonális hatásoknak is köszönhetően javulhatott a foglalkoztatottság.

Érdemi fordulat látszik kibontakozni, hiszen márciusban a korlátozások ellenére is erősödött a foglalkoztatottság

– reagált a KSH adataira a Világgazdaságnak Horváth András, a Takarékbank vezető elemzője. A szakértő kiemelte, hogy a kormány intézkedései – a bértámogatások, az átmeneti adócsökkentések, a vállalati és lakossági törlesztési moratórium – érdemben hozzájárultak a munkahelyek megőrzéshez és ahhoz, hogy a mostani munkaerőpiaci válság jóval kisebb amplitúdójú, mint az egy évtizeddel korábbi, amikor elérte a 700 ezret az állástalanok száma.

Fotó: Kallus György / VG

Kedvezőnek nevezte a magyar munkaerőpiaci tendenciákat Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára a friss statisztikák alapján. Mint kifejtette,

ebben van minimális szezonális hatás, de az átjárás is jelentős az ágazatok között, mivel az egyes szektorokból elbocsátott munkavállalókat más ágazatok foglalkoztatni tudják.

Ezeket a tapasztalatot szerinte alátámasztja a növekvő, 72,5 százalékos foglalkoztatotti ráta és az, hogy a munkanélküliségi ráta februárról márciusra 4 százalékra esett. Bodó Sándor a vendéglátás és turizmus helyzetére utalva megjegyezte, hogy már látszik a fény az alagút végén.

Horváth András úgy látja,

az év második felére akár újra lehetséges a másfél évvel ezelőtt látott munkaerő-hiányos és számottevő bérnövekedéssel járó munkaerőpiaci környezet, ami a második negyedévtől kedvezően hathat a alakulására is.

A Takarékbank várakozásai szerint az idén 4 százalék alatt lehet a Bár a regisztrált álláskeresők száma egyelőre ennél magasabb, a teljesen leállított szektorok újraindulásával ez a szám is aktívan csökkenhet.

munkanélküliség foglalkoztatottság koronavírus járvány koronavírus bérnövekedés koronavírus-válság munkaerőpiac közfoglalkoztatottak pandémia munkaerőpiaci környezet
Kapcsolódó cikkek