Magyar gazdaság

Békésen tiltakozott a flotta

A francia és brit haditengerészet is járőrhajókat küldött Jersey szigetéhez.

A nyugalom megőrzését és a feszültség enyhítését sürgette csütörtökön az Európai Bizottság, miután a brit és a francia haditengerészet is járőrhajókat küldött Jersey partjaihoz, előbbi elővigyázatosságból és a helyzet megfigyelésére, utóbbi pedig a tiltakozó halászhajók kíséretére. A hadihajók bevetése a két NATO-szövetséges vitájának drámai éleződését jelenti a halászat jogok miatt. Már az és az Egyesült Királyság jövőbeni kapcsolatait rendező megállapodás tárgyalásakor is ez volt az egyik legnehezebben rendezett kérdés, és a francia halászok az egyezmény év eleji életbelépése után is arra panaszkodtak, hogy a britek hátrányosan megkülönböztetik őket.

London hadihajókkal védi Jersey szigetét a francia halászoktól

Két haditengerészeti járőrhajót küldött a brit kormány Jersey partjaihoz a „helyzet megfigyelésére”.

A helyzetet a héten az új engedélyezési rendszer élezte ki, amelyet a Csatorna-szigetek egyik tagja, Jersey vezetett be.

A 108 ezer lakosú sziget nem része az Egyesült Királyságnak, de a brit korona külső függő területei közé tartozik, az önkormányzata pedig szigorú feltételekhez kötötte a halászatot. A francia halászhajók akkor kaphatnak engedélyt a térségben, ha GPS-adatokkal igazolni tudják, hogy 2012 és 2016 között is tevékenykedtek itt, és rendelkezniük kell nyomkövető rendszerrel.

Párizs szerint erről velük nem konzultáltak, így a szabályozás érvénytelen.

Fotó: Sameer Al-DOUMY / AFP

A francia kormány már korábban azzal fenyegetett, hogy korlátozni fogja a brit pénzügyi szolgáltatók hozzáférését az uniós piachoz, ha a halászait nem kezelik tisztességesen, Annick Girardin tengerészeti miniszter pedig felvetette annak lehetőségét, hogy elzárják Jersey áramellátását.

https://www.vg.hu/galeria/farkasszemet-neztek-a-francia-halaszok-es-a-brit-matrozok/

A sziget az áram 95 százalékát Franciaországból kapja három tenger alatti kábelen keresztül. David Sellam, a bretagne-i és normandiai tengerészeti hivatal vezetője még messzebb ment. „Készen állunk a háborúra. Térdre kényszerítjük Jersey-t, ha kell” – idézte őt a Daily Mail című brit lap. A Sky News jelentése szerint Franciaország bezárja a Csatorna-szigeteken lévő képviseletét, és leállítja az importot Jersey-ről.

Egy nagyjából 50-60 hajóból álló francia halászflotta

csütörtök hajnalban tiltakozásképpen felvonult a Jersey-n lévő St. Helier kikötőjénél, de brit sajtóbeszámolók szerint a tüntetés nagyrészt békésen zajlott, és sok helyi is kiment a helyszínre bámészkodni. A francia hajók a nap folyamán fokozatosan hazatértek, miután találkoztak a sziget önkormányzatának képviselőivel. Boris Johnson brit kormányfő is egyeztetett Jersey főminiszterével, akit „rendíthetetlen támogatásáról” biztosított. Egy név nélkül nyilatkozó francia diplomata szerint a két kormány folyamatos kapcsolatban van az ügyben. George Eustice brit környezetvédelmi miniszter szerint az egész vita 17 francia hajó miatt robbant ki, amelyek nem nyújtották be a kért adatokat a jersey-i hatóságoknak, így ezeket most Brüsszelből várják,

hogy a „lehető leghamarabb” kiadhassák az engedélyeket.

Brexit Boris Johnson Jersey Franciaország halászat brit haditengerészet
Kapcsolódó cikkek