Az adósok többsége nincs tisztában a tartozása esetén rendelkezésre álló áthidaló lehetőségekkel – ez derült ki a Magyar Követeléskezelők és Üzleti Információt Szolgáltatók Szövetségének (MAKISZ) reprezentatív felméréséből.

A MAKISZ közleményében rámutat:

mivel a követeléskezelők célja a megállapodás, ennek keretében részletfizetésre, bizonyos esetekben pedig a követelt összeg egy részének elengedésére is sor kerülhet.

A vizsgálat szerint a válaszadók 41 százaléka nincs tisztában azzal, hogy a fizetési késedelem vagy a felmondott tartozás esetén fennmaradt követelés a legtöbb esetben valamelyik követeléskezelő céghez kerül, amelyik gondoskodik annak behajtásáról.

Az adósok nagyjából hasonlóan nagy arányban (44,8 százalék) nem tudják, hogy amennyiben a követeléskezelő nem tudja elérni az írásbeli felszólításra nem reagáló adóst a további egyezkedés érdekében, a tartozás a végrehajtás szakaszába kerülhet.

Illusztráció
Fotó: Kovács Erzsébet

Szintén a válaszadók többsége nem tudja (52 százalék), hogy

miközben a követeléskezelővel még plusz költség nélkül lehet megegyezni, a végrehajtási eljárás már akár 30-40 százalékos többletköltséggel is együtt jár.

A MAKISZ-tag követeléskezelő cégek visszajelzései alapján megállapították: az ügyfelek pénzügyi tudatossága, együttműködési hajlandósága ugyanakkor nő, számos esetben sikerül az adósoknak és a hitelezőknek megegyezésre jutniuk, ezzel a felmondást, a végrehajtást és az esetleges kilakoltatást is elkerülniük.

Bódizs Kornél, a MAKISZ elnöke szerint a követeléskezelők bíznak abban, hogy az ügyfelek minél nagyobb hányada belátja, hogy a hitelezők felkeresése és az együttműködés a saját érdekük, a gyors, kiszámítható, költséghatékony megoldások alapja. Ezért is szorgalmazzák minden lehetséges fórumon az együttműködést és azt, hogy keressék őket az ügyfelek.