Magyar gazdaság

Elbukta a Tesco a gigapert az egyenlő bérről

Elvesztette az Európai Bíróságon a Tesco azt a pert, amelyet hatezer jelenlegi és korábbi alkalmazottja indított ellene azzal a panasszal, hogy kevesebb bért kaptak a brit kiskereskedelmi lánctól, mint az ugyanott dolgozó kollégáik. A felperesek főképp a Tesco áruházaiban dolgozó nők voltak, akik szerint törvényellenes, hogy az elosztó hálózatban foglalkoztatott férfiakénál kisebb volt a fizetésük.

A cég szerint viszont a végzett munka nem volt azonos. A döntés végleges, azt az első fokon eljáró watfordi munkaügyi bíróságnak figyelembe kell vennie. Az ítélet hatással lehet más európai kiskereskedelmi cégekre is.

Fotó: AFP

A Tesco Stores kiskereskedő, amely a termékeit online és az Egyesült Királyságban található üzletekben értékesíti. Ezen, változó méretű üzletekben összesen körülbelül 250 000 munkavállalót foglalkoztatnak, akik különböző típusú munkakört látnak el. E társaság egy 11 000 munkavállalót foglalkoztató elosztórendszerrel is rendelkezik; e munkavállalók különböző típusú munkakört látnak el.

A Tesco Stores hozzávetőleg 6000, férfi, illetve női munkavállalója, valamint volt munkavállalója, akiket e társaság az üzleteiben foglalkoztat vagy foglalkoztatott, az említett társaságot 2018 februárjától perelte a kérdést előterjesztő bíróság, a Watford Employment Tribunal (watfordi munkaügyi bíróság, Egyesült Királyság) előtt, azzal az indokkal,

hogy nem részesült a férfi és a női munkavállalókat az egyenlő munkáért megillető egyenlő díjazásban, megsértve ezzel a nemzeti szabályozást és az EUMSZ 157. cikket.

A Bíróság mindenekelőtt megállapította, hogy az Egyesült Királyság Európai Unióból való kilépése ellenére a kilépési megállapodás3 86. cikke alapján hatáskörrel rendelkezik az előzetes döntéshozatal iránti kérelem megválaszolására.

A ügy érdemét tekintve pedig először az EUMSZ 157. cikk szövegét illetően azt mondta ki, hogy e cikk egyértelműen és pontosan eredménykötelezettséget ír elő, és kötelező jelleggel bír mind az „egyenlő munka”, mind az „egyenlő értékű munka” tekintetében.

Végül a bíróság megállapította, hogy az egyenlő értékű munkát végző munkavállalók díjazási feltételeit össze lehet hasonlítani még akkor is, ha különböző telephelyeken dolgoznak. Mert, ha a díjazásra vonatkozó feltételek egyetlen forrásból erednek, a munkavállalók munkavégzése és díjazása összehasonlítható, még akkor is, ha ez utóbbiak különböző létesítményekben végzik munkájukat.

Következésképpen lehet e rendelkezésre hivatkozni a nemzeti bíróságok előtt az ugyanazon munkáltatóhoz tartozó, eltérő nemű munkavállalók által az e munkáltató különböző létesítményeiben végzett egyenlő értékű munkán alapuló jogvitában, mivel e munkáltató ilyen egyetlen forrásnak minősül.

esélyegyenlőség Európai Bíróság egyenlőség bírósági ítélet Tesco
Kapcsolódó cikkek