A tervezett szerény, a pandémia előttinél 50 százalékkal kisebb árbevételek helyett akár a 80-90 százalékot is elérheti a szabadtéri színházak bevétele a jegyértékesítési adatok alapján – nyilatkozta a VG-nek Pócza Zoltán, a Szabadtéri Színházak Szövetségének (SZSZSZ) elnöke. 

Az idei szabadtéri színházi évad a megszokottól eltérően kezdődött: eleinte csakis védettségi igazolvánnyal, májustól látogathatták az előadásokat az érdeklődők.

Amíg ezt a rendelkezést nem oldotta fel a kormányzat, a tavalyinál kevesebb volt a nézők száma, júniustól viszont meredeken nőtt a jegyértékesítés. A Kőszegi Várszínházban általában már két héttel az előadások előtt elfogytak a jegyek, de sok nehézséggel is szembesültek a színházak.

Fotó: Mohai Balázs

Pócza Zoltán elmondta, a megszokottnál rövidebb idő jutott a tervezésre, hiszen az évad darabjai általában már az adott év elején körvonalazódnak, az idén viszont később derült csak ki, hogy a szabadtéri színházak kinyithatnak, így a műsorhirdetésre május vége előtt nem kerülhetett sor. Az utolsó pillanatban lehetett csak nekiállni a tervezésnek, emiatt az előadások próbáira kevés idő maradt.

További nehézséget okozott, hogy a kőszínházak igyekeztek bepótolni az elmaradt előadásaikat, így a színészekkel nehezebb volt egyeztetni.

A besűrűsödött szezon azért jelentett problémát, mert egy-egy új darab helyszíni próbái általában egy-két hétig tartanak, addig pedig más műveket nem lehet színpadra állítani. Erre Pócza Zoltán szerint a megoldás a nem fő színpadon megtartott kamara- és az ingyenes előadások voltak. A tagszínházak jellemzően több ingyenes előadást tartottak az idei szezonban.

Az időjárás is befolyásolta a szabadtéri színdarabok nézettségét, az idei forró nyár nem kedvezett a vízparti intézményeknek, a Balaton környéki színházak látogatottsága például csökkent.

A nehézségek ellenére az erős belföldi forgalom kedvezett a szabadtéri színházak látogatottságának. A szövetség tagjai minimum egy bemutatót tartanak az idén, emellett jellemzően vásárolt előadásokat szerveztek. Bár a belföldi turizmus élénkülésével egy időben nőtt az érdeklődés a szabadtéri színházak iránt, a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon érezhető volt a külföldi látogatók elmaradása – mondta a VG-nek Bán Teodóra ügyvezető igazgató és művészeti vezető. 

A fővárosi szabadtéri színházakban négy hónap alatt 40 nagy produkciót tartottak és tartanak. A kínálat, a választék is kiemelkedő: opera-, musical-, balettelőadások, klasszikus szimfonikus és könnyűzenei koncertek, valamint 24 alkalommal ingyenes családi program, és a margitszigeti műemlék víztoronyban kiállításokat is rendeznek. Az SZSZSZ tagszínházai nagyjából ötven bemutatót terveztek, és várhatóan 500 előadást tartanak a szezon végéig. 

A jegyárak nem változtak, a nagyszínpadi árak 3–6 ezer forint között mozognak. A rövid értékesítési időszak miatt kevesebb akciót tartottak a színházak.

Miután csúszott a jegyértékesítés, a korábbinál intenzívebben kell kommunikációval és marketingtevékenységgel támogatni a jegyeladásokat, de Bán Teodóra szerint a körülmények ellenére is jónak mondható a margitszigeti színház látogatottsága. A fővárosi nagy szabadtéri színházak tervezett szezonja éppen félidőnél jár, eddig hozzávetőleg 30 ezer nézője volt az előadásoknak. Pócza Zoltán ugyanakkor elmondta, a szabadtéri színházak szezonja nem tolódhat ki, mert szeptemberben nyitnak a kőszínházak, így nagyjából augusztus közepéig nézhetünk szabadtéren színdarabokat országszerte.