Tovább kell elemezni a két új paksi atomblokk létesítésére vonatkozó engedélykérelmet – döntött az Országos Atomenergia-hivatal (OAH) tegnap kinevezett főigazgatója, Kádár Andrea – számolt be a Magyar Nemzet az OAH-tól kapott közlemény alapján. Az elbírálásra adott határidő szeptember 30-án járt le. 

Fotó: Shutterstock

A tájékoztatás szerint a benyújtott dokumentáció több tekintetben rendkívül alapos, de azért, hogy a hatóság meg tudjon győződni valamennyi követelmény maradéktalan teljesüléséről, néhány területen további értékelésre szükség. Ehhez figyelembe veszik a Nemzetközi Atomenergia-ügynökségnek a létesítési engedélyezési eljárással párhuzamosan lefolytatott missziójából származó ajánlásokat is.

Az engedélyezési eljárás legfőbb célja annak igazolása, hogy a létesítendő nukleáris blokkok megfelelnek a hazai, legmagasabb szintű nukleáris biztonsági követelményeknek. Ennek érdekében a hivatal az engedélyezési eljárás során igénybe vette nemzetközi és hazai szakértők támogatását is.

Mint lapunk beszámolt az OAH korábbi közlését idézve, a kérelemmel kapcsolatban ez év május elején már körülbelül ötszáz különböző súlyú tartalmi jellegű, nyitott tételt tartott számon a hatóság, és voltak formai észrevételei is. A két új, 1200 megawattos blokk 2029–30-ban kezdi meg a kereskedelmi üzemét. A beruházás költségeinek legfeljebb nyolcvan százalékára, tízmilliárd euróra orosz állami hitelkeret áll rendelkezésre.