Még a vártnál is nagyobb emelést kapnak a nyugdíjasok novemberben – derült ki a szerda éjjel közzétett Magyar Közlönyben szereplő friss rendeletből. E szerint 2021 november 1-jétől, 2021. január 1-jei visszamenőleges hatállyal hivatalból 1,2 százalékkal kell emelni több mint kéttucatnyi juttatás havi összegét, köztük az öregségi nyugdíjat és az özvegyi nyugdíjat is. 

Fotó: Balogh Zoltán

Ez pedig jóval több, mint eddig számítani lehetett, hiszen a legtöbb szakértő eddig úgy számolt, hogy az első nyolchavi éves (4,3 százalék) és a 2021-ben már végrehajtott (3,6 százalék) különbözete lesz a kompenzáció, azaz 0,7 százalék. Ehelyett a kormány a jelek szerint már jóval magasabb – még a Magyar Nemzeti Bank által várt 4,7 százalékos éves inflációnál is nagyobb – 4,8 százalékos áremelkedéssel számol 2021-re. Ennek megfelelően pedig a korábbi összegnek közel a dupláját kapják az idősek. 

 

 A VG által korábban számolt, 8,575 százalékos kompenzáció helyett így több érkezik majd novemberben a számlákra. 

 

Egy átlagos, 150 ezer forintot kapó nyugdíjas számára így 170 ezer forint körüli összeg érkezik majd novemberben a számlára, azaz 20 ezer forinttal több, mint októberben. 

A magasabb számokat már a VG-nek nyilatkozó Farkas András nyugdíjszakértő is előrevetítette korábban. A nyugdíjszakértő múlt pénteken lapunknak elmondta: a nyugdíjkorrekció mértékére akár nagyobb is lehet, mint a KSH által az év első nyolc hónapjára kimutatott 4,3 százalékos éves infláció miatt szükséges 0,7 százalékos korrekció, miután az MNB legutóbbi előrejelzése szerint az áremelkedés mértéke idén 4,7 százalékos lehet. Ha a kormányzat úgy dönt, akkor a nyugdíjemelési korrekciót e magasabb mérték szerint is végre lehetne hajtani. 

 

Ehhez pedig még hozzájön a amely Orbán Viktor miniszterelnök korábbi szavai szerint 80 ezer forint lesz egységesen és mindenki megkapja. Az erről szóló rendelet is szerda éjjel jelent meg a Közlönyben és felsorolja azokat az érintetteket, akik a korábbi rendelkezés alapján vagy nem kaptak volna nyugdíjprémiumot, vagy pedig a havi nyugdíjuk nem érte volna el azt az összeget, a 80 ezer forintot, hogy megkapják a maximális juttatást. A kormányfő korábbi rádióinterjújában azt mondta, nagyjából 435 ezer ember nem kapta volna meg a maximális prémiumot, miattuk is kellett meghozni a rendeletet, amelyben arra is hoztak kitételt, mi van, ha az utalásig meghal a jogosult. 

„Ha a nyugdíjprémiumra jogosult személy a 2021 novemberében meghal, a  nyugdíjprémium a  nyugellátásokra vonatkozó szabályok szerint, kérelemre vehető fel” – olvasható a Magyar Közlönyben.