A Pénzügyminisztérium benyújtotta a jövő évi adócsökkentésről szóló törvényjavaslatát, ami – ha az Országgyűlés megszavazza – 750 milliárd forintot hagyhat a vállalkozásoknál, a lakosságnál és a gyermeket nevelő családoknál.

A tervezet egyik kiemelendő része, hogy az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás szabályai kedvezőbbé válnak, a kifizetőt terhelő ekho ugyanis 15,5-ről 13 százalékra csökken.

Ez azért fontos, mert ahogyan hétfői számunkban Czoboly Gergely, a Jalsovszky Ügyvédi Iroda ügyvédje felhívta a figyelmet, a korábbi évektől eltérően a munkáltatói adóterhek mérséklésével párhuzamosan a jogalkotó a tavaszi adócsomagban és az elmúlt hetekben tett pénzügyminisztériumi bejelentésekben sem csökkentette arányosan az ekho-t, ami ebben az esetben mérsékelte volna az ekho adóelőnyét – a legfrissebb törvényjavaslat tehát tisztázza ezt a kérdést, így a munkavállalók és a munkáltatók sem járnak rosszabbul.

Fotó: Shutterstock

A tavaszi adócsomagban egyébként az szerepelt, hogy 2022. július 1-től 15,5-ről 15 százalékra csökken a szociális hozzájárulási illetve megszűnik a 1,5 százalékos szakképzési hozzájárulás, azaz összességében a munkáltatói adóteher két százalékponttal lesz kevesebb. Ezt végül azért kellett módosítani, mert a kormány 2022 első napjától 20 százalékkal, bruttó 200 ezer forintra emeli a minimálbért, a garantált bérminimumot pedig bruttó 260 ezer forintra, és a vállalkozásokat az új törvényjavaslattal kompenzálja – a náluk maradt százmilliárdokat a cégek a béremelés finanszírozására fordíthatják.

Bagdi Lajos, a Niveus Consulting Group adótanácsadási partnere a VG érdeklődésére megjegyezte, a legfrissebb adócsomag sok újdonsággal nem szolgál, hiszen már korábban nyilvánvalóvá vált, hogy 2022. január 1-től négy százalékponttal mérséklődik a munka közterhe:

a szocho 15,5-ről 13 százalékra csökken, valamint az eredeti terveknek megfelelően megszűnik a 1,5 százalékos szakképzési hozzájárulás.

Utóbbi intézkedéssel úgy szabadul meg egy bonyolult adminisztratív kötelezettségtől a magyar cégvilág, hogy a szakirányú oktatást, illetve duális képzést végző vállalkozások a szociális hozzájárulási adóból lényegében ugyanúgy érvényesíthetik a kedvezményt, mint eddig – közölte a Pénzügyminisztérium.

Fotó: VG

A tervezet meghosszabbítja a kis- és középvállalkozások kedvezményét a helyi iparűzési adóban, így 2022-ben is automatikusan járhat az alacsonyabb, maximum egy százalékos adómérték az érintetteknek. Jövőre is érvényes lehet az a szabály, hogy nem alkalmazható az a helyi vagy települési adórendelet, amely adómérték-emelést vagy az adóelőny szűkítését fogalmazná meg, és januártól sincs lehetőség új, eddig nem létező helyi vagy települési adó bevezetésére.

A javaslat szerint a kisvállalati adó kulcsa további egy százalékponttal, 10 százalékra csökken, míg a után járó állami támogatás a duplájára, 6 ezer forintról 12 ezer forintra nő

– Bagdi Lajos megjegyezte, hogy ez az összeg a 15 évvel ezelőtti bevezetéshez képest eddig nem növekedett.

A Pénzügyminisztérium hangsúlyozta, a babakötvény továbbra is az egyik legjobb és nemcsak azért, mert a befizetett összeg 10 százalékával (2022-től tehát maximum 12 ezer forinttal) támogatja az állam, hanem azért is, mert a kamata az előző évi plusz három százaléka.