A növekedés közös magyar siker, ezért mindenkinek részesülnie kell belőle

– mondta Orbán Viktor miniszterelnök a bérmegállapodás aláírásakor hétfőn Budapesten. 

A Karmelita kolostorban tartott eseményen a dokumentum ünnepélyes aláírásakor a kormányfő kiemelte: 

minden bérmegállapodásnak a velejárója nemcsak a minimálbérek emelkedése, hanem a munkáltatókat terhelő adók és járulékok csökkentése is. Ha csökkentik az adókat, akkor a vállalkozók ezt a pénzt a munkásoknak adhatják, több marad a vállalkozásoknál, és ezért több maradhat a családoknál. 

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Azt mondta, ebből a pénzből újabb munkahelyek és emelkedő fizetések lesznek, amelyek végső soron tovább növelik a gazdasági teljesítményt. Az egész mostani munkaalapú gazdaságnak az archimédeszi pontja a versenyképességet javítani tudó adórendszer; az adómérséklésekkel teremtették meg a lehetőségét annak, hogy minden évben arról beszélhessenek, hogy mennyivel tudják emelni a béreket – magyarázta Orbán Viktor.

A VG is korábban beszámolt arról, hogy jövőre bruttó 200 ezer forintra emelkedik a garantált minimálbér

ebből (kedvezmények nélkül) nettó 133 ezer forint marad a munkavállalóknál. A garantált bérminimum összege ezzel egy időben bruttó 260 ezerre nő, ami (kedvezmények nélkül) nettó 172 900 forintnak felel meg.

A jövőre életbe lépő magyar 200 ezer forintos is csak 550 eurót jelent (október végi árfolyamon számolva), de mindenképpen versenyképesebbé teszi a munkaerő szemében a hazai vállalkozásokat a régiós vetélytársakhoz képest. 

Jelentős költségvetési hatása lehet a szociális hozzájárulási egységes, cégmérettől független csökkentésének. A Niveus Consulting Group adótanácsadási partnere lapunknak korábban úgy nyilatkozott, miután a kormány bejelentette, hogy a szocho csökkentése mintegy 500 milliárd forintot hagyhat majd a vállalkozásoknál, ez azt mutatja, hogy az állam egységes mérséklést javasol.