Az ITM a korábbi ígéretnek megfelelően a támogatási szerződés véglegesítése után haladéktalanul gondoskodott a Fővárosi Önkormányzatnak járó, 12 milliárd forintos éves költségvetési támogatás kifizetésről – olvasható a tárca közleményében. 

Ahogy arról mi is beszámoltunk, hosszas vita után a kormányzat és a főváros hétfőn szignózta a budapesti közösségi közlekedés állami támogatásáról szóló szerződéstervezetet. Így elhárult annak az adminisztratív akadálya, hogy a központi költségvetés folyósítsa Budapestnek a 12 milliárd forintos éves hozzájárulását a tömegközlekedés működtetéséhez. 

Karácsony Gergely az egyeztetést követően azt mondta, hogy reméli, az összeg még az idén megérkezik. A főpolgármester szerint a megállapodással biztosított a budapesti közösségi közlekedés stabil működése. Ugyanakkor arról is beszélt, hogy a fővárosi közlekedésszervező társaság, a BKK jelenleg folyószámlahitelből végzi a tevékenységét, és amennyiben az állami pénz megérkezik még ebben az évben a számlájára, akkor nem lesz adóssága az év végén.

A működés támogatására fordítható költségvetési forrás felhasználásának törvényi határideje egyébként 2021. december 31. A vonatkozó jogszabály a támogatási szerződés megkötésére nem rögzít határidőt.

A Magyar Államkincstár a tárca jelzésére hétfőn folyósította a Fővárosi Önkormányzat számlájára.

Fotó: Kovács Tamás / MTI

A helyi közösségi közlekedés biztosítása a fővárosi önkormányzat törvényben előírt elsődleges feladata. A minisztérium a városvezetéssel fennálló nézetkülönbséget félretéve, a Budapesten közlekedő emberek érdekében megoldást keresve teremtett alkalmat a szerződés aláírására – írja közleményében az ITM, hangsúlyozva, hogy 

a tárca változatlan álláspontja szerint a Fővárosi Önkormányzatnak többet kellene magára vállalnia az agglomerációs közösségi közlekedés finanszírozásából. 

Az ITM a kiegyensúlyozottabb költségmegosztásról hosszú hónapok óta zajló egyeztetések mielőbbi eredményes lezárását sürgeti.