A látvány-csapatsport támogatását biztosító támogatási igazolás kiállításáról, felhasználásáról, a támogatás elszámolásának és ellenőrzésének, valamint visszafizetésének szabályairól szóló kormányrendelet szerint a 2022-ben kiállított igazolások és támogatási igazolások együttes összege nem haladhatja meg a 124,9 milliárd forintot – olvasható a Magyar Közlönyben.

Fotó: Balogh Ákos / Veszprém Megyei Napló

A kormányrendelet módosítása tehát a végösszeget nem érinti, hiszen 2021-ben is 124,9 milliárd forint volt a sportot célzó TAO-támogatások plafonértéke. Az összeg felosztása viszont változik az építési beruházások megvalósítása és a működési célt szolgáló támogatások között. A módosítás értelmében az eddigi 41,365 milliárd forint helyett jövőre összesen 37,2 milliárd fordítható építési beruházásokra, míg működési kiadásokra 83,535 milliárd forint helyett 87,7 milliárd juthat.

Idén lett 10 éves a TAO-program, ez idő alatt 923 milliárd forintot gyűjtöttek össze a sportszövetségek és -egyesületek a nyereséges cégek társasági adójából. A 24.hu gyűjtése szerint 356,7 milliárd forinttal gazdagodott a hazai labdarúgóélet a TAO révén, ebből 91,3 milliárd jutott a Magyar Labdarúgó Szövetségnek (MLSZ), 265,4 milliárd pedig a kluboknak. Míg kézilabdára 213,9 milliárd, kosárlabdára 149,8 milliárd, vízilabdára 93 milliárd, jégkorongra 78,4 milliárd forint ment ez idő alatt. Hatodik sportágként a röplabda csatlakozott a programhoz, amelybe a támogatások mindössze 3,4 százaléka áramlott. 

A két legnagyobb kedvezményezett sportág, így a labdarúgás és a kézilabda TAO-ügyeivel a VG is részletesen foglalkozott. Az MLSZ részéről Roskó Zoltán operatív igazgató ismertette részletekbe menően a források felhasználását, míg a kézilabdázók részéről, a hazai szakszövetség, az MKSZ TAO-igazgatója, Bardóczy Gábor számolt be a program keretében benyújtott és jóváhagyott pályázatokról.