A legfrissebb adatok szerint a Semmelweis Egyetemen Covid-19 miatt 56 műtüdő (ECMO) kezelésben részesült beteg közül 54-en oltatlanok voltak, míg 2 beteg két oltással rendelkezett , de 180 napon túl voltak oltva akkor, amikor a koronavírust diagnosztizálták nálunk  

– közölte Merkely Béla a Semmelweis Egyetem (SE) rektora, a Klinikai Járványelemző Munkacsoport vezetője. Hozzátette:  ezek az adatok bizonyítják leginkább az oltás szükségességét és hatékonyságát.

Fotó: Kovács Attila / MTI

2020. március 22. óta működik a négy hazai orvosképző egyetem infektológusait, járványügyi szakembereit, illetve az egyetemi klinikai központok vezetőit tömörítő úgynevezett Klinikai Járványelemző Munkacsoport, amit a SE rektora vezet.

A Merkely Béla vezette csoport elsősorban gyakorlati, klinikai, tapasztalatokkal segíti a járvány elleni védekezést: azt vizsgálják, milyen hatásokkal jár a fertőzés a tényleges betegellátásban. 

A négy orvosképző egyetem Klinikai Központjainak egészségügyi szolgáltatóként járványügyi jelentési kötelezettsége van a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) felé – a munkacsoport ülésein azonban nem kizárólag ezeket a közérdekű adatokat osztja meg a résztvevőkkel. Az intézmények a betegellátás területéről úgynevezett aggregált adatokat gyűjtenek, és az így kapott keresztmetszeti, tehát az aktuális helyzetet tükröző információkat tárják a résztvevők elé. A Klinikai Járványelemző Munkacsoport ezeket megvizsgálva, a klinikumban szerzett tapasztalatokat, „best practice” gyakorlatokat, Quality Control eljárásokat figyelembe véve fogalmaz meg konszenzusos javaslatokat és ajánlásokat az Operatív Törzs vezetője felé. 

A közérdekű adatok az NNK-hoz tartoznak, míg saját betegellátásból származó belső információik felett az egyes intézmények rendelkeznek. Ennek megfelelően egyik egyetem sem adhatja ki a másik három intézmény adatait, nem kommunikálhatnak – még közadatkérés esetén sem – egymás nevében. 

A Semmelweis Egyetem rektora és szakértői a munkacsoportban végzett feladatuk miatt ismerik az aggregált adatokat, ám ezek felett mint adatgazda, nem rendelkeznek, így nem kezelik és nem is adhatják ki ezeket az információkat részletekbe menően. Munkájuk során csak az megengedett, hogy a legfontosabb, összesített adatokat tudassák a közvéleménnyel.

Hozzátette: a munkacsoport naprakész, keresztmetszeti adatok alapján dolgozik, míg Szél Bernadett országgyűlési képviselő összesített, négy egyetemet érintő részletes adatokat kért a Semmelweis Egyetemtől, melyet ezért utasított el az egyetem Jogi és Igazgatási Főigazgatósága.