Az átmeneti megnyugvás után november közepétől ismét emelkedő pályára álltak a gázárak. Az importforrások csökkenése miatt magas volt a földgázkitárolás, az európai összesített tárolótöltöttség 9 százalékkal csökkent a hónapban olvasható a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal havi piacmonitoring jelentésében.

A kínálati szűkösség és a kereslet felfutása az átmeneti megtorpanás után november közepétől ismét a földgáz árának emelkedéséhez vezetett. 

A holland TTF gáztőzsde másnapi árai 95,55 €/MWh-val érték el a havi legnagyobb értéket. Az Európába érkező LNG és norvég források ugyan meghaladták az előző évi mennyiséget, de az orosz szállítások jelentősen elmaradtak az előző évitől.

Fotó: DANIEL LEAL / AFP

További forráscsökkenést okozott, hogy az Afrikából Spanyolországba szállító Magreb vezeték leállt, 

mert Algériának és Marokkónak nem sikerült megállapodásra jutnia a lejárt szállítási szerződés megújításáról. A kínálati szűkösség mellett az árak emelkedéséhez az Északi Áramlat 2. engedélyezésével kapcsolatos bizonytalanság és az Ukrajnával kapcsolatos egyre növekvő geopolitikai feszültség is nagymértékben hozzájárult. A szűkös importforrások miatt a tárolók igénybevétele jelentős volt, az európai összesített tárolótöltöttség 77 százalékról 68-ra csökkent.

Míg Európa számos országát alacsony földgázkészletek jellemzik, a hazai tárolói töltöttség megfelel a 2017–18-as szinteknek. 

A hazai ellátás átmenetileg nagyobb mértékben támaszkodik a kitárolásra, a nettó csökkent. Ehhez hozzájárult a bolgár vezetéken történt üzemzavar, amelynek következtében a Szerbiából érkező források átmenetileg leálltak, és a szerb ellátás biztosításra érdekében ellenkező irányú kereskedelmi forgalom alakult ki.

Magyarországon a rezsicsökkentés eredményeként az egyetemes szolgáltatást igénybe vevő fogyasztók által fizetett földgáz árát jogszabályok rögzítik és tartják fixen, azaz 

a magyar lakosság védett a piacokon kialakult áremelkedésekkel szemben.

Európa idén kifogyhat a gázból

Rekordmélységbe süllyedhetnek márciusra Európa gáztartalékai, és az energetikai válság azt is nagyban meghatározza, hogyan reagálhat a Nyugat Oroszország esetleges Ukrajna elleni támadására.