Megérkezett egy újabb szállítmány a Pfizer-BioNTech által az 5-11 éves korosztály számára kifejlesztett COVID-19 elleni oltóanyagból 

– közölte a Pfizer. A második szállítmány, 48 ezer adag oltóanyagot tartalmaz, a vakcinát 21 napos eltéréssel kell beadni a gyerekeknek. 

Fotó: Kovács Tamás / MTI

Az 5-11 éves gyerekek a felnőtt oltóanyag egyharmadát, vagyis 30 mikrogramm helyett 10 mikrogramm hatóanyagot kaphatnak adagonként 

– mondta korábban a VG-nek dr. Mészner Zsófia, csecsemő-és gyermekgyógyász infektológus, védőoltási tanácsadó.

Az első gyerek oltóanyag  szállítmány december 14-én érkezett Magyarországra. Az 5-11 éves gyerekek oltása 2021. december 15-én kezdődött, amelyre 77 kórház van kijelölve, valamint a házi gyermekorvosok. 

A szülők számára folyamatosan nyitva van a regisztrációs és az időpontfoglaló honlap. Az időpontfoglalóba azok a szülők tudnak belépni, akik hiánytalan adatokkal regisztrálták gyermeküket és regisztrációjukat már érvényesítették. A szülő a házi gyermekorvosnál is jelezheti, hogy szeretné gyermekét beoltatni. Minden 5-11 éves gyermek oltható, ha a szülő kéri, és az oltásnak nincs ellenjavallata. Akut, lázas betegség esetén az oltás ellenjavalt.