Nő a fogyasztás a kistelepüléseken – írta a Magyar Nemzet pénteken. A lapnak nyilatkozva az Áfeosz-Coop Szövetség elnöke úgy vélekedett: túlzás volt azt állítani, hogy az árstoppal érintett alapélelmiszereket felhalmozzák a vásárlók, fennakadást okozva ezzel az alapellátásban.

A beszállítók folyamatosan teljesítik a megrendeléseket, és már látszik, hogy a kormányzati intézkedés miatt nem fenyeget az a jelenség, amelyet a koronavírus-járvány berobbanásakor rövid ideig tapasztalni lehetett – jelentette ki Zs. Szőke Zoltán, aki szerint jók az élelmiszer-értékesítési rendszer idei kilátásai.

Fotó: Lang Róbert / Somogyi Hírlap

A vidéki Magyarországon 2400 kisebb-nagyobb élelmiszerboltot működtető Áfeosz-Coop Szövetség elnöke hangsúlyozta:

noha komoly a veszteség, amelyet az októberi árak rögzítésével a kereskedőknek el kell viselniük, szó sincs arról, hogy megrázná a piacot. A Coop-csoportnál „nincs olyan vállalkozás, amelyik térdre kényszerülne”

– húzta alá.

A boltosok mindenütt alkalmazkodnak az árstophoz, biztosítva a megfelelő készleteket – jelentette ki. Megemlítette, hogy termékenként változó mértékben, 10–30 százalékkal adják olcsóbban az érintett alapélelmiszereket.

Zs. Szőke Zoltán úgy vélekedett, hogy az árkülönbségekből fakadó veszteségeket várhatóan fedezni fogja az év során megnövekedő értékesítési forgalom.

A napokban érkező egyszeri állami juttatások, valamint a többletjövedelmek „bizonyosan megjelennek a boltok pénztáraiban, nemcsak februárban, hanem az elkövetkező hónapokban is”

– hangoztatta.

Az Áfeosz-Coop Szövetség elnöke kitért arra is, hogy az idén látványosan javul majd a vidéki Magyarország kistelepülésein működő élelmiszerüzletek ellátási színvonala, annak köszönhetően, hogy a Magyar falu program keretében korábban nem látott mértékű, 1500 települést érintő boltfejlesztés kezdődött meg.